Kedy skončí pandémia? Spôsoby máme, ale poriadne ich nevyužívame

10.12.2021 06:00

Pandémia koronavírusu nebude trvať večne. Aj keď sa vírus pravdepodobne nikdy nepodarí odstrániť, naša imunita sa zlepší a svet sa nakoniec naučí s covidom žiť. Ako dlho však bude trvať, kým sa do toho bodu dostaneme?

Kedy skončí pandémia? Spôsoby máme, ale poriadne ich nevyužívame
ČTK

Príchodom tretieho roka pandémia pravdepodobne opäť oslabne, a aj napriek tomu, že sa znovu vyskytnú nové varianty, vďaka očkovaniu, protipandemickým opatreniam a ľudskému správaniu sa situácia postupom času zase zmierni. Neexistuje však jednoznačná definícia toho, kedy pandémia skončí. Aj to, akú veľkú hrozbu predstavuje, sa líši v rámci jednotlivých krajín. 

"Do istej miery je to subjektívny úsudok, pretože to nie je len o počte prípadov, ale aj o závažnosti a o dopade,“ povedal pre AP News Michael Ryan, šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie. V januári 2020 WHO označila vírus za globálnu zdravotnú krízu "medzinárodného záujmu". O dva mesiace neskôr, v marci, zdravotnícka agentúra OSN opísala prepuknutie ako "pandémiu", čo odráža skutočnosť, že vírus sa rozšíril takmer na každý kontinent. O konci pandémie možno uvažovať, ak WHO rozhodne, že vírus už nie je mimoriadnou udalosťou medzinárodného záujmu. Toto označenie prehodnocuje výbor expertov z WHO každé tri mesiace. 

 "Vačšina odborníkov na infekčné choroby si myslí, že SARS-CoV-2 tu už zostane," povedal pre CNN Paul Hunter, profesor medicíny na Východoanglickej univerzite vo Veľkej Británii. Vedci očakávajú, že COVID-19 sa nakoniec stane predvídateľnejším vírusom, ako je napríklad chrípka, čo znamená, že spôsobí sezónne prepuknutia, ale nie obrovské návaly, aké vidíme práve teraz. 

Odpoveď na otázku, kedy sa tak stane, však nezávisí od šťastia, ale z veľkej časti je práve v našich rukách. Pandémie miznú v dôsledku ľudského úsilia, akým je vývoj vakcín, sledovaním ako sa infekcia šíri, genomickou analýzou, opatreniami na zamedzenie šírenia a medzinárodnou spoluprácou. Spôsoby teda máme, ale ani po takmer dvoch rokoch od prepuknutia ich poriadne nevyužívame. "Toto je hlavný problém: Nikdy neexistoval a doteraz stále neexistuje plán na globálnej úrovni," povedala Andrea Taylorová, zástupkyňa riaditeľa programov v Duke Global Health Institute. "Nie sme schopní riešiť globálnu krízu ako medzinárodná komunita - v skutočnosti nemáme infraštruktúru, vedenie ani zodpovednosť," dodala.

Niektorým krajinám sa v súvislosti s covidom darilo lepšie ako iným. Aby sme však urýchlili proces a ukončili pandémiu, odborníci volajú po novom, globálnom prístupe. Ide najmä o sprostredkovanie vakcín, liekov a zdieľanie informácií."Vedeli sme dopredu, čo sa stane, ak zvolíme nacionalistický prístup, a aj tak sme to urobili," povedala Taylorová pre CNN. "Teraz žijeme s následkami tohto rozhodnutia." To, že sme dokázali vyrobiť vakcínu, už dávno nestačí. Dôležité je dostať ju k čo najväčšiemu počtu ľudí a to toľkokrát, koľkokrát je to potrebné. Podľa WHO menej ako 8 percent ľudí dostalo v krajinách s nízkym príjmom aspoň jednu dávku vakcíny, zatiaľ čo v krajinách s vyššími príjmami už 63,9 percent ľudí dostalo najmenej prvú dávku. 

Experti preto vyzývajú všetky krajiny, aby sa v súvislosti s pandémiou spojili. Túto výzvu prijala aj WHO, keď vyzvala na uzavretie globálnej dohody, ktorá by zabránila zopakovaniu rovnakých chýb v prípade, keď vypukne ďalšia pandémia. "Omikron nám ukazuje, prečo svet potrebuje novú dohodu o pandémiách: Náš súčasný systém odrádza krajiny od upozorňovania ostatných na hrozby, ktoré nevyhnutne pristanú aj na ich území,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok