Odmena vytvorí nových ukrivdených. Peniaze majú dostať aj neočkovaní, tvrdí Weiss

TA3
11.12.2021 07:00

Otvorené obchody, zatvorené školy. Otvorené hotely a lyžovačky, zakázané návštevy rodiny. Toto je zatiaľ podoba Vianoc, ktorú načrtla vláda. Po kritike sľúbili minister hospodárstva aj premiérova hovorkyňa zákaz návštev prehodnotiť. O tom, kam sa slovenská spoločnosť za rok posunula, sme diskutovali s bývalým politikom a diplomatom Petrom Weissom.

senior côchodca nákup 1140 px
TASR/AP

V existenčnej núdzi

Nemôcť sa cez Vianoce stretnúť s rodinou, je proti samej podstate Vianoc, myslí si Weiss. Bývalý politik upozornil, že na stretnutia čaká množstvo dôchodcov, pričom veľa z nich žije počas roka v silnej izolácii. "Permanentný stres z toho, že sú sami, izolovaní, oslabuje šialeným spôsobom imunitu," zdôraznil.

Finančné odmeny za očkovanie pre seniorov, ktoré navrhlo ministerstvo financií a vo štvrtok schválil parlament, môžu podľa Weissa prispieť k ešte väčšiemu rozdeleniu spoločnosti. Príspevok podľa neho vytvorí nových privilegovaných a nových ukrivdených.

Weiss si myslí, že z komplikovanej situácie spojenej s odmeňovaním je jediná cesta von. Naráža pritom na pôvodný návrh 500-eurových balíčkov. "Peniaze je treba dať aj tým, ktorí sa nezaočkujú," odporúča bývalý politik. Peniaze by podľa neho poslúžili ako komepnzácia finančných nákladov, keďže mnoho seniorov je vo finančnej tiesni. Weiss spomenul aj mladé rodiny s deťmi, ktoré dostalo zatváranie podnikov na pokraj existenčnej núdze.

Kto chýba v Konzíliu

Podľa Weissa siaha problém so zvládaním pandémie až na úplný začiatok, keď nastupovala nová vláda pod vedením bývalého premiéra Igora Matoviča. "Prevládlo opojenie mocou," myslí si. "To, že demonštratívne nový premiér nepodal odchádzajúcemu premiérovi ruku, tam sa to stalo," domnieva sa Weiss. Pri manažmente pandémie sa podľa neho mali lídri spojiť. Kritizuje aj chýbajúci sociálny dialóg.

"Vláda mala niečo urobiť aj s Konzíliom odborníkov," uvažuje Weiss. V Konzíliu sa podľa neho nachádzajú aj ľudia v konflikte záujmov. Naopak, chýba v ňom sociálny psychológ, psychiater či sociológ, ktorí by opatrenia posúdili zo širšieho rámca.

"Politik si nikdy nemôže dovoliť hejtovať spoluobčana na Facebooku alebo mu vynadať priamo v televíznom prenose," kritizuje Weiss. Aj takéto výstupy podľa neho viedli k strate dôvery občanov vo vládu.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok