Je lepšie s očkovaním čakať? Finančnou odmenou vytvárame nebezpečný precedens

TA3
10.12.2021 10:51

Dáta a skúsenosti z minulosti potvrdzujú, že odmeny nie vždy vedú k želaným výsledkom a môže sa to skončiť aj neefektívnym plytvaním verejných zdrojov. O odmene za očkovanie, s ktorou prišlo ministerstvo financií pod vedením Igora Matoviča, sme hovorili s Matejom Šuchom, odborníkom na behaviorálnu ekonómiu zo spoločnosti Mindworx.

Očkovacie centrum na štadióne
TA3 / David Duducz

Nie sme takí racionálni

Veda veľmi jasne hovorí, že ľudské správanie nie je len o veľkosti motivácie. Podľa odborníka síce ekonomická teória tvrdí, že keď stúpne cena, ľudia menej kupujú a vyššia odmena ovplyvní správanie viac, v reálnom živote je to však komplikovanejšie. Práve vyššia cena tak môže v praxi vyvolať aj vyšší záujem kupujúceho, upozornil Šucha.

Behaviorálna ekonómia ukazuje, že nie sme až takí racionálni, ako by sme si mysleli, a do nášho rozhodovania výrazne zasahuje podvedomie. "Vôbec nie som presvedčený, že cesta, ktorú si vybrala vláda s finančnou motiváciou, je tá správna cesta," povedal. Šucha vidí niekoľko zásadných nedostatkov. Za najväčší problém pri vyplácaní hotovosti za očkovanie považuje to, že nevieme, či bude systém fungovať. Dáta nám podľa odborníka ukazujú, že finančná motivácia môže spôsobiť aj presný opak.

Švajčiarsky experiment

Odborník argumentuje aj experimentom, ktorý sa uskutočnil vo Švajčiarsku. V prieskume sa ľudí pýtali, či by boli ochotní hlasovať za skládku s jadrovým odpadom v ich regióne. Jedna skupina by za súhlas získala peniaze. V skupine, kde nebola finančná motivácia, povedala "áno" zhruba polovica ľudí. Kládli si totiž otázku, či je to ich spoločenská povinnosť. 

V skupine s finančnou motiváciou povedala "áno" len štvrtina. Vnútornú motiváciu byť spoločensky zodpovedný nahradila finančná motivácia a s ňou prišla otázka, či sa to oplatí. Peniaze priniesli dojem, že ak je nutné za súhlas zaplatiť, bude riziko skládky ešte horšie, než sa zdalo, priblížil Šucha.

Veľmi veľa rizík

Podľa Šuchu sú reakcie na motivácie rôzne. "Menšiny, afro a latinoameričania na to reagovali, ale keď bola odmena príliš vysoká, vyslovene ich to odradilo a zaočkovať sa išlo dokonca menšie percento ľudí, ako keď nedostali žiadnu motiváciu," vysvetlil.

"Odpoveď je nejasná a táto stratégia nesie veľmi veľa rizík," vyjadril sa Šucha s tým, že niektoré riziká sú krátkodobé, iné dlhodobé. "Nevieme, čo pandémia prinesie, nevieme, či bude treba štvrtú dávku, či piatu dávku a z psychologického hľadiska vytvárame veľmi nebezpečný precedens," upozornil.

"Časti ľudí sme vytlačili vnútornú motiváciu, povedali sme: my vám teraz zaplatíme. A povedali sme im: oplatilo sa vám čakať," povedal. Ak bude potrebné očkovať sa ďalšími dávkami, ľudia si povedia, že radšej počkajú, či sa im to neskôr neoplatí viac. "Ja sa obávam, že si zarábame na veľké problémy," skonštatoval Šucha.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok