Výrobcovia vakcín sa predbiehajú vo vylepšovaní svojich látok. Chcú sa vopred pripraviť na najhoršie

TA3
10.12.2021 16:00

Výrobcovia vakcín sa pretekajú v aktualizácii svojich produktov proti najnovšiemu variantu koronavírusu, a to ešte pred oficiálnym zistením, či takáto zmena bude potrebná. Odborníci si síce nemyslia, že už vyrobené vakcíny sú proti omikronu neúčinné, avšak tvrdia, že je dôležité spoločnosti ukázať, ako rýchlo dokážu vyrobiť vylepšenú verziu a aj to, že naozaj funguje.

Výrobcovia vakcín sa predbiehajú vo vylepšovaní svojich látok. Chcú sa vopred pripraviť na najhoršie
ČTK

Aj keď dostupné vakcíny môžu byť účinné proti omikronu, najnovší vírusový variant určite nebude posledný. Zatiaľ je však príliš skoro určiť, ako vakcíny proti omikronu obstoja, píše agentúra AP News. Za posledný týždeň boli zistenia zmiešané - predbežné laboratórne testy naznačili, že dve dávky Pfizeru síce nezabránia omikronovej infekcii, ale môžu chrániť pred závažným ochorením. Posilňovacia dávka však môže zvýšiť imunitu natoľko, že zvládne oboje. V nadchádzajúcich týždňoch sa očakávajú presnejšie informácie a výsledky. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vymenovala nezávislý expertný výbor, ktorý má určiť, či je kvôli omikronu alebo inému variantu potrebné vylepšiť vakcíny.

Výrobcovia však neuviedli, čo by k vylepšeniu vakcín viedlo - či by to bolo v prípade, ak imunita spôsobená vakcínou proti infekcii postupom času klesla, alebo v prípade, ak sa nový variant začne šíriť extrémne rýchlo. "Nie je to jednoduché," uviedol pre AP News výkonný riaditeľ BioNTech Ugur Sahin krátko pred objavom omikronu. Výrobca vakcín by síce mohol na trh uviesť nový vzorec vakcín, "ale čo sa stane, ak iná spoločnosť predloží ďalší návrh proti inému variantu? Nemáme dohodnutú stratégiu."

Vírus sa však pohybuje rýchlejšie ako vedecký výskum, čo naznačuje aj to, že odborníci na očkovanie sa začiatkom jesene čudovali, prečo neboli posilňovacie dávky prerobené tak, aby sa zamerali aj na deltu. Teraz sa musia vysporiadať s omikronom, ktorý s deltou nemá veľa spoločného a tak musí ich práca začať odznovu. Pri procese vylepšovania vakcín sa vyskytli ďalšie otázky: je potrebné vyrobiť samostatnú posilňovaciu dávku proti omikronu, či stačí kombinovaná dávka? Ak ide o kombinovanú dávku, má sa zamerať na pôvodný kmeň koronavírusu spolu s omikronom, alebo na delta variant a omikron?

Výrobcovia nezačínajú od nuly

Vakcíny proti covidu fungujú tak, že spúšťajú produkciu protilátok, ktoré rozpoznávajú a útočia na takzvaný spike proteín, ktorý sa nachádza v koronavíruse. Mnohé vakcíny sú vyrobené novou technológiou, ktorá je dostatočne flexibilná na to, aby sa jednoducho aktualizovala. Najrýchlejšie sa upravujú vakcíny Pfizer a Moderna, v ktorých je len tá časť informácie (RNA) vírusu, ktorá obsahuje "návod" na poskladanie bielkoviny zodpovednej za jeho prenikanie do buniek v tele. Očkovanie mRNA vakcínou neobsahuje žiaden vírus a vakcíny založené na tejto báze sa dajú ľahko vylepšiť, aby zodpovedali novým mutáciám. 

Spoločnosť Pfizer očakáva, že v marci bude mať kandidáta proti omikronu pripraveného na testovanie, pričom Moderna predpokladá 60 až 90 dní. Ďalší výrobcovia vakcín, ako napríklad Johnson & Johnson, sa tiež snažia o možné aktualizácie. Pfizer a Moderna už úspešne pripravili experimentálne dávky proti delte a variantu s názvom "beta". Tieto dávky zatiaľ neboli potrebné, ale poskytli vedcom dôležitú prax.

Zatiaľ nevieme, či sú vylepšenia potrebné

Vakcíny, ktorými sa doteraz očkovalo, ponúkali aspoň čiastočnú ochranu aj proti novým variantom. Aj keby sa dokázalo, že ochrana proti omikronu nie je dostatočne efektívna, odborník na infekčné choroby Anthony Fauci dúfa, že nárast protilátok vyvolaný posilňovacími dávkami bude dostatočným riešením. Predbežné laboratórne testy od Pfizeru naznačujú, že by to tak byť mohlo, aj keď protilátky nie sú jedinou formou ochrany. 

Vakcíny tiež stimulujú T bunky, ktoré môžu po nakazení zabrániť vážnemu ochoreniu. Podľa prvotných testov od Pfizeru sa zatiaľ nezdá, že by ich omikron ovplyvnil. S každou dávkou sa takisto tvoria pamäťové bunky, ktoré môžu vytvárať nové a trochu odlišné protilátky. Či bude treba zmeniť vakcínu záleží aj na tom, o akú mutáciu ide. Aj napriek tomu, že sa omikron rýchlo a ľahko šíri, počiatočné správy od juhoafrických vedcov naznačujú, že by mohol spôsobiť miernejší priebeh ako predchádzajúce varianty. 

Správa potravín a liečiv (FDA) v USA uviedla, že výrobcovia nebudú potrebovať masívne štúdie vylepšených vakcín, a namiesto toho budú stačiť menšie prieskumy, ktoré zistia, či ľudia, ktorým bola vpichnutá aktualizovaná dávka, majú imunitnú reakciu podobnú tej, ktorá bola vyvolaná pôvodnými, vysoko účinnými vakcínami. 

Kombinované dávky

Ak je potrebná úprava vakcíny proti omikronu, úrady sa budú musieť rozhodnúť, či vyrobia samostatnú omikronovú posilňovaciu dávku alebo ju pridajú k pôvodnej vakcíne. Kombinovaná dávka proti covidu by mohla fungovať, čo dokázala menšia štúdia od spoločnosti Moderna. Takzvaný "bivalentný booster" obsahujúci pôvodné zloženie vakcíny a beta-špecifickú dávku spôsobil väčší nárast protilátok ako originálna posiľňovacia dávka od Moderny, či jeho experimentálna beta-špecifická dávka. 

Vedci teraz pracujú na vakcínach novej generácie, ktoré sa zameriavajú na časti vírusu, ktoré sú menej náchylné na mutácie. Omikron preto prináša "ďalší dôležitý budíček", uviedol imunológ E. John Wherry z Pennsylvánskej univerzity. "Nielen preto, aby sa svet zaočkoval, ale tiež aby sa vytvorili všestrannejšie možnosti na vykonanie tejto práce."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok