Variant omikron zamestnáva odborníkov po celom svete. Aké opatrenia treba prijať?

TA3
29.11.2021 17:27

V Česku definitívne potvrdili prvý prípad nákazy novým typom koronavírusu. Ide o plne zaočkovanú ženu z Liberca. Aj zo strany odborníkov sa ozývajú hlasy na sprísnenie opatrení. Na druhej strane, niektorí experti varujú pred unáhlenými reakciami. Čo môžeme čakať? O tom sme sa rozprávali s Liborom Grubhofferom, riaditeľom Biologického centra Akadémie vied Českej republiky.

Aj napriek v súčasnosti obmedzenému cestovnému ruchu sa podľa Libora Grubhoffera možno obávať rozšírenia nového variantu koronavírusu. Zastavenie letov z afrických krajín podľa neho iba odďaľuje problém s rozšírením omikronu, ale nerieši ho.

„Nezaočkovaný človek je hostiteľom pre útok koronavírusu SARS-CoV-2. Je potenciálnym nebezpečenstvom pre seba aj pre svoje okolie. Každý jedinec je zároveň prosredím pre uplatnenie mutačných procesov, ku ktorým prirodzene u vírusov dochádza. Každý napadnutý jedinec, ktorý neprekonal ochorenie Covid-19 alebo nebol zaočkovaný, je akoby laboratóriom pre mutovanie koronavírusu,“ vysvetlil súvislosť nových typov koronavírusu s očkovaním riaditeľ Biologického centra Akadémie vied ČR.

Omikron sa vyznačuje vysokým počtom mutácií. Ochorenie spôsobené týmto typom vírusu by podľa dostupných informácií malo mať ale ľahký priebeh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok