Prebytočný tuk? Odborníci vám ho odstránia prevratnými metódami

PR
31.8.2021 06:05

Cvičíte, no nedá sa vám vyformovať postava? S pribúdajúcimi rokmi sa ešte začína tvoriť podbradok, ktorý neesteticky deformuje vaše tvárové črty. Odstrániť tuk sa dnes dá viacerými modernými zákrokmi. Na Slovensku ich realizujú odborníci na klinike Esthetic, ktorá vďaka dlhoročnej skúsenosti prináša pozoruhodné výsledky v oblasti krásy a zdravia.

Prebytočný tuk? Odborníci vám ho odstránia prevratnými metódami
Esthetic

Dôležitá je prevencia

Uznávaná dermatologička MUDr. Alexandra Rozborilová z Estheticu tvrdí, že nie vždy treba pre krásu invazívny operačný zákrok. Vďaka medicínskemu pokroku je dnes k dispozícii plejáda moderných metód, ktoré efektívne účinkujú najmä v spojení s masážami, pohybom a pitným režimom. „Prejdite denne aspoň 5 kilometrov, čiže 10-tisíc krokov, naordinujte si dostatok tekutín a iné pomôcky, ktoré zlepšujú lymfatický a celkovo cievny venózny odtok krvi. Okrem chôdze pomôžu akékoľvek masáže, vykladanie nôh hore, nosenie voľnejšieho oblečenia. To úzke totiž zabraňuje odtoku tekutín,“ vysvetľuje  a pridáva ďalší lacný a osvedčený trik – striedanie horúcej a studenej sprchy. „Má to skvelý účinok na stenu ciev,“ dodáva.

Používanie krémov radí najmä v období tehotenstva, puberty či menopauzy, keď dochádza k hormonálnemu rozladeniu organizmu a ženy majú tendenciu nárazovo pribrať a vznikajú im strie. „Ak sa raz objavia, dajú sa odstrániť veľmi ťažko náročným laserovým zákrokom, aj to len čiastočne. Takže odporúčam radšej prevenciu. Držať si hmotnosť v chúlostivých obdobiach cyklu ženy a natierať sa výživným mastným krémom s pridaným vitamínom E, ktorý overiteľne zlepšuje kvalitu pokožky.“

strie Esthetic

S akou procedúrou začať

Renomovaná dermatologička odporúča na počiatočný boj s tukovými vankúšikmi popri pohybe aj lymfodrenáž a rádiofrekvenciu so stimuláciou kože tak, aby sa pôsobilo na obidve zložky vzniku celulitídy. „Intenzívne teplo pomáha lymfatickému odtoku a spôsobuje tvorbu kolagénu, takže koža je pevnejšia. Tak je pomarančová štruktúra menej badateľná, pretože na ochabnutej koži je oveľa viditeľnejšia ako na pevnej,“ vysvetľuje MUDr. Rozborilová a zároveň upozorňuje, že tieto, ako aj ďalšie dermatologické procedúry sú určené na redukciu prebytočného tuku, nie však na liečbu obezity.

Prevratné metódy - zmrazenie, rozpustenie či laser

Momentálne najúčinnejšou neinvazívnu metódu na odbúravanie podkožného tuku, ktorú vykonáva klinika Esthetic, je kryolipolýza – zmrazovanie tukových buniek. „Ide o proces riadeného zmrazenia tukových buniek, kedy prostredníctvom intenzívneho pôsobenia chladu na konkrétnu problémovú časť tela vieme odstrániť nadmerný tuk. Obsah tukovej bunky sa následkom chladu skryštalizuje, čím bunka odumrie a lymfatický systém ju z tela odstráni,“ vysvteľuje lekárka.

Ďalšou možnou metódou je laserová liposukcia SMARTLIPO. Ide modernú koncepciu tvarovania postavy pomocou laserového lúča. Je to najmenej invazívna technika liposukcie, ktorou sa dá odstrániť prebytočná podkožná tuková vrstva vo všetkých oblastiach.

Nadbytočný telesný tuk je možné odstrániť aj liposukciou vodným lúčom, teda metódou Extra WAL. Tento spôsob bol vyvinutý v snahe o zjemnenie zákroku tak, aby bolo tkanivo poškodené čo najmenej a doba rekonvalescencie bola čo najkratšia. Pomocou prístroja sa priamo do problémových miest napustí pod tlakom cez kanylu tekutina. Vysoký tlak tekutiny neželaný tuk rozpustí. Pretože tukové bunky dospelého človeka nemajú schopnosť reprodukcie (delenie, množenie), majú tieto zákroky trvalý efekt.

Metóda, ktorá vyžaduje operačný zásah a následnú rekonvalescenciu je klasická liposukcia, teda chirurgické odsatie tuku. „Najčastejšie vykonávame liposukciu tváre a podbradku, podbruška, vonkajších alebo vnútorných oblastí stehien, kolien a podobe. Niekedy je potrebné vykonať zákrok v celkovej anestézii, v závislosti od množstva odsávaného tuku. Operácia umožňuje odsatie tuku a súčasné vyformovanie odsávanej lokality,“ objasňuje dermatologička.

operacie strie Esthetic

Zbohom dvojitej brade

brada Esthetic

Obľúbeným zákrokom s veľmi estetickým účinkom je aj odsatie prebytočného tuku v uvoľnenej oblasti pod bradou. Vykonáva sa ručne v lokálnej anestézii pomocou špeciálnych jemných kanýl. V prípade menšieho množstva sa môže zvoliť aj laserová metóda, ktorou sa rozpustí tuk v danej oblasti.

Zákrok trvá približne hodinu a efekt je trvalý, no podporí ho aj zdravá životospráva. Po zákroku nosí pacientka na noc 2-3 týždne kompresný návlek. Bolestivosť po úkone je minimálna. Ak sa pri konzultácii zistí, že pacient(-ka) má tukové nahromadenie pod svalmi (a nie v podkoží), vykonáva sa v lokálnej anestézii krátky rez pod bradou a operačne sa odstraňuje.

Viac informácií nájdete na esthetic.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok