Prepadnú peniaze z plánu obnovy kvôli reforme zdravotníctva? Podporu nemá medzi odborníkmi ani politikmi

TA3
9.12.2021 07:00

V parlamente je veľká reforma zdravotníctva, ktorá má do systému priniesť peniaze. Mohla by vyriešiť zastaranú sieť zdravotníckych zariadení, nemá však podporu ani v rámci koalície, ani medzi odborníkmi. O tom, čo čaká zdravotníctvo, ak sa politici na reforme nedohodnú, sme diskutovali s bývalým ministrom zdravotníctva, poslancom NR SR a členom Hlasu Richardom Rašim.

nemocnica Agel Levice 1140 px
TASR/Henrich Mišovič

Reforma od zeleného stola

Výbor NR SR pre zdravotníctvo zasadal v stredu k reforme nemocníc, podľa Rašiho k návrhu zákona, ktorý hovorí, že cesta za liečbou a diagnostikou pacienta má byť lepšia, avšak za cenu zatvárania akútnych lôžok, pričom podľa návrhu ministerstva by sa malo zrušiť až 40 percent z nich . O reforme sa pritom má hlasovať už vo štvrtok a výbor dohodu nenašiel.

Návrh stratifikácie nemocníc nemá ani politickú podporu, ani odbornú podporu, skonštatoval Raši. "Keď citujem zástupcov lekárov, táto reforma nie je o zlepšení, ale o ohrození diagnostiky a liečby pacienta," povedal Raši s tým, že zmeny nepodporí ani Hlas-SD. Reforma nemôže prebiehať z Bratislavy, od zeleného stola, zdôraznil Raši.

Rozdiel oproti Kalavskej

Návrh stratifikácie, ktrý pripravila počas vlády Petra Pellegriniho vtedajšia ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, vyzeral podľa Rašiho inak. Bývalý minister vysvetli, že podľa Kalavskej sa mali počas dvoch rokov zbierať všetky dáta o poisťovniach, pacientoch, hospitalizáciách, operáciách či sťažnostiach. Následne by sa vyhodnotilo, kto vie čo robiť kvalitne a dobre a kto starostlivosť poskytnúť nevie, a rozhodlo by sa, čo sa v danom regióne zruší a čo sa podporí. Raši to označil za budovanie domu od základov.

Aj aktuálna reforma pod vedením ministra Vladimíra Lengvarského sa zakladá na analýzach, tie však podľa Rašiho urobili v Bratislave ľudia, ktorí nikdy pacientov neliečili. "Číslo 40 percent rušenia akútnych lôžok si dali ako záväzok Slovenskej republiky do plánu obnovy, teda ako podmienku získania viac ako miliardy eur z Európskej únie," zhrnul Raši.

Z miliardy eur, s ktorou počíta plán obnovy, má ísť do zdravotníctva 800 miliónov na modernizáciu a výstavbu nových nemocníc. Ak majú prísť na Slovensko z EÚ čiastkové peniaze, musia byť naplnené čiastkové ciele a reformy musia ísť podľa stanoveného plánu, upozornil Raši. "Toto nám naozaj nehrozí," vyjadril sa. "Keď čo i len jeden z čiastkových plánov neplníte, peniaze nedostanete."


Raši deklaruje, že nechce, aby peniaze prepadli. Myslí si, že by bola možná revizia plánov, ktorá by zabrala niekoľko mesiacov. Podľa Rašiho asi nestihneme vybudovať nové nemocnice, ale časť peňazí by mohol dostať ambulantný sektor a časť priamo nemocnice, ktoré sa dovybavia a dobudujú. "Tá predstava je, ale nemôžeme byť tlačení plánom, ktorý je a tak veľmi problematický," myslí si.

"Zároveň tie peniaze môžeme minúť a stále máme čas, lebo posledná platba musí prebehnúť v roku 2026," vysvetlil. "My máme peniaze použiť, ale ešte netušíme, na čo," zdôraznil bývalý minister s tým, že peniaze by mali ísť na veci, ktoré vieme zrealizovať a nie na veľkolepé, ale nekonkrétne projekty.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok