Premenovaná stratifikácia, tvrdí o novej reforme nemocníc šéf lekárskej komory

TA3
10.6.2021 20:36

Optimalizácia siete nemocníc je podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariana Kollára len premenovaná stratifikácia, ktorú sa pokúšala presadiť ešte bývalá ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Oceňuje však, že súčasný minister s nimi komunikuje, materiál by ale chcel prepracovať.

tema_1.jpg
TA3

Lekári sú vyčerpaní, pacienti čakajú

Situácia v zdravotníctve stále nie je ideálna. Veľa zákrokov sa pre pandémiu odložilo a teraz to dobieha pacientov i lekárov. "Všetko sme prispôsobili pandémii, na čakačkách máme veľa pacientov, ktorí sú zúfalí a v zlom stave. Budeme musieť zase čo najrýchlejšie rozbehnúť operácie," povedal v Téme dňa.

Zdravotníci sú podľa neho veľmi vyčerpaní, čaká ich však ešte veľa práce. "V najbližšom období uvidíme, akú spúšť zanechala pandémia," dodal. Ako problémové tiež vidí to, že povolanie lekára na Slovensku nie je atraktívne. "Lekári odcházajú do zahraničia, sestry odchádzajú tiež, ale najmä menia profesiu. Potrebujeme zlepšiť atraktívnosť tohto povolania tak, aby sa nám mladí študenti hlásili a videli perspektívu v tomto povolaní," uviedol. Súvisí s tým podľa neho aj súčasná reforma nemocníc, ktorú predstavilo ministerstvo zdravotníctva na čele s Vladimírom Lengvarským. Skutočná reforma to však podľa Kollára ani nie je. "Budovy ani prístroje neliečia, ale liečia ľudia. Môžeme mať akýkoľvek plán obnovy a budovať čokoľvek, je to však zbytočné ak nemáme ľudí," dodal.

Materiál by prepracoval

Z pohľadu lekárskej komory ide pri novom návrhu optimalizácie nemocníc len o premenovanú stratifikáciu, čo bola veľka reforma ešte za čias ministerky Kalavskej. "Nepopierajú to ani jej autori," uviedol Kollár s tým, že to vraj nie je niečo, čo by slovenské zdravotníctvo teraz potrebovalo. Treba podľa neho zadefinovať dáta a od tých sa odraziť, komunikovať s odborníkmi a materiál prepracovať.

"Nerobte tú istú chybu ako ministri pred vami, hľadajte podporu aj u odborníkov," odkázal ministrovi Lengvarskému. Podľa neho sa snaží počúvať a spolupracovať, vyjadril tiež nádej, že materiál sa podarí dopracovať  na lepšiu verziu.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok