Zdravotníctvo nie je o budovách, ale o ľuďoch. Aký je stav nemocníc podľa lekára?

TA3
9.11.2021 17:05

V súčasnosti rezonuje téma reforma nemocníc. Minister zdravotníctva stále nevie, či bude mať dostatočnú podporu na to, aby prešla v parlamente. Bližšie sme sa na to pozreli s lekárom Mir Obaidullahom.

Nemocnice by podľa novej reformy mali byť rozdelené do piatich kategórií. Ľudia sa však obávajú, že za rôznymi operáciami budú musieť cestovať. "Aj teraz ľudia pre výkony cestujú do iných nemocníc, problém v tom nevidím," uviedol lekár v TA3.

Ani niektorí lekári však s reformou nesúhlasia, radšej by boli za zlepšenie ambulantnej starostlivosti. "Najväčší problém je dnes v ústavnej starostlivosti. Nemocnice nie sú riadené, nemajú jasné pravidlá, záleží od toho, čo chce riaditeľ či primátor oddelenia. Máme viac nemocníc, ktoré sú finančne a personálne poddimenzované. Starostlivosť funguje aj vďaka obetavosti lekárov" spresnil Mir Obaidullah s tým, že systém ako taký v podstate neexistuje. Reforma ministerstva zdravotníctva by to mohla zlepšiť.

Cieľom reformy je aj to, aby neboli podmienky v nemocniciach neľudské, ako sú. "Dobré veci budeme podporovať aj za cenu toho, že nás ľudia nebudú mať radi," uviedol lekár. Podľa neho treba robiť aj nepopulárne veci, ktoré ale z dlhodobého hľadiska prinesú ovocie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok