Na internátoch v Mlynskej doline kladú dôraz na bezpečnosť. K dispozícii budú mať nový monitorovací systém

TA3 TASR
4.12.2021 14:42

Bezpečnosť študentov na internátoch Univerzity Komenského v Bratislave bude o niečo vyššia vďaka novému monitorovaciemu systému. Univerzita kladie dôraz na ochranu zdravia a života ubytovaných, preto považuje za dôležité dokumentovať všetky zásahy s cieľom minimalizovať svojvoľné rozhodnutia, chrániť študentov aj zamestnancov a zabezpečiť férové rozhodovanie pri priestupkoch.

Anketa o Covid opatreniach na intrákoch v Mlynskej doline
TA3 / David Duducz

Informovala o tom hovorkyňa univerzity Lenka Miller. Po novom budú kontrolóri objektov disponovať osobnou kamerou, ktorá bude slúžiť na zaznamenávanie zásahov. Môže ísť o rôzne incidenty, ktoré zamestnanci počas služby riešia, napríklad porušenie povinností ubytovaných či udelenie zmluvnej pokuty. 

Systém má umožniť väčšiu presnosť pri disciplinárnych konaniach a bezpečnostných zásahoch. Cieľom je vyššia transparentnosť pri zásahoch a možnosť spravodlivejšie posudzovať prípadné rozpory.

Systém pomôže aj na dodržiavanie opatrení

Nový systém tiež univerzite podľa Miller pomôže lepšie hodnotiť dodržiavanie protipandemických pravidiel. Systém dopĺňa existujúce možnosti monitoringu s cieľom zabezpečiť ochranu majetku študentov i univerzity.

Osobné kamery pracovníkov referátu, vrátnej a poriadkovej služby budú monitorovať verejné priestory vstupov do budov UK, turnikety, rampy, chodby, priestory kontajnerov, jedáleň a v prípade riešenia problému na izbe aj tento priestor. 

"Ak sa vyskytne incident, záznam z neho sa uloží na dobu 72 hodín na zabezpečené úložisko. V prípade, že sa incident stane predmetom prešetrovania porušenia povinností ubytovaného alebo orgánov činných v trestnom konaní, záznam je možné uchovať po dobu 90 dní," priblížila Miller. Univerzita bude tiež pre bezpečnosť študentov evidovať, kto a kedy záznam vyhotovil a uchoval.

Monitorovací systém stál univerzitu viac ako tisíc eur

Náklady na celý systém mierne prekročili sumu 1000 eur. "Projekt bezpečnosti sme na univerzite pripravovali dlhšiu dobu. Chceme, aby sa študenti na internátoch cítili bezpečne. Ak sa vyskytne sporná situácia, vďaka novému systému bude jej prešetrenie transparentnejšie, férovejšie a hlavne rýchlejšie," dodala kvestorka univerzity Ingrid Kútna Želonková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok