ANKETA: Cítime sa tu bezpečne. Opatrenia stačia, hovoria študenti z internátov Mlyny

TA3/hm
22.11.2021 06:00

V Mlynskej doline sa cítia bezpečne. Epidemiologické opatrenia musia dodržiavať aj vysokoškoláci, ktorí žijú na internátoch v študentskom mestečku v Bratislave. Povinne nosia v interiéri respirátory, návštevy majú zakázané a niektorí sa pri vstupe preukazujú aj Covid pasmi. Pravidlá považujú za dostatočné, no niektoré by jemne sprísnili.

ANKETA: Cítime sa tu bezpečne. Opatrenia stačia, hovoria študenti z internátov Mlyny
TA3 / David Duducz

Niektorí k nemu majú odpor a najradšej by na túto etapu života zabudli. Krik pod balkónmi, bujará zábava, ponocujúci spolubývajúci, zlá hygiena spolužiakov, žiadne súkromie, ošarpané sprchy či steny. Na druhej strane sú tí, ktorí na vysokoškolské internáty v Mlynskej doline nedajú dopustiť a na obdobie, počas ktorého tam bývali, majú príjemné spomienky. 

Tichšie ako inokedy

Aktuálne je študentské mestečko o čosi tichšie a prázdnejšie. Ošumelým budovám absencia smiechu a ponurá jesenná atmosféra nepridáva na kráse. Epidemiologickým opatreniam podliehajú rovnako ako inde aj v areáli internátov. Ak by niekto čakal skupinky zhromaždených mladých ľudí, našiel by presný opak. Areál v okolí internátov známych ako "štúrak, átriaky, mladosť či manželáky" bol vyľudnený a stretnúť bolo možné len jednotlivcov či páry ponáhľajúce sa na autobusové spoje.

Bratislava sa v rámci Covid automatu nachádza od 8. novembra v červenej farbe, čomu sa prispôsobilo aj vyučovanie vysokoškolákov - väčšina z nich funguje na diaľku.

Ako sa uvádza na webe Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra - Mlyny, internáty pokračujú v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní covidu). Opatrenia, ktoré majú zamedziť šíreniu vírusov, majú len štyri. V interiéroch študenti musia povinne nosiť respirátor. V exteriéri v prípade hromadných podujatí a pri vzdialenosti dva metre môžu mať rúško. Pri čakaní v rade alebo v priestoroch s väčšou koncentráciou ľudí musia dodržiavať rozstup minimálne dva metre. Štvrté platné opatrenie je azda najprirodzenejšie - pri vstupe do budov musia použiť dezinfekčné prípravky na ruky.

Kontrolujú Covid pasy

Opatrenia na internátoch v Mlynskej doline sú doplnené o kontrolu Covid pasov, čo TA3 potvrdili aj viacerí študenti. "Internáty momentálne kontrolujú potvrdenie o zaočkovanosti, testovaní a prekonaní COVID," uvádza sa na stránke s tým, že prevádzkovateľ zariadenia je oprávnený žiadať od študenta, ktorý vstupuje do interiérových alebo exteriérových priestorov, predloženie Covid pasu.

Anketa o Covid opatreniach na intrákoch v Mlynskej doline TA3 / David Duducz

"Mlyny" za bežných podmienok vyhľadávajú aj neštudenti, a to najmä pre zábavu v okolitých podnikoch. Aktuálne sú však návštevy priamo v budovách internátov pre neubytované osoby zakázané. Medzi ubytovanými sú návštevy "zatiaľ povolené, no počet osôb v jednej izbe nesmie prekročiť počet lôžok."

Väčšina študentov, ktorých sme sa pýtali v ankete na zavedené opatrenia ich považuje za dostačujúce. Niektorí by síce sprísnili kontrolu ich dodržiavania, no všeobecne sa "na Mlynoch" cítia bezpečne.

Ako má postupovať pozitívny

V prípade, ak by sa študent nakazil koronavírusom, prevádzkovateľovi internátov by mal dať vedieť prostredníctvom dostupného formulára, pod ktorým nájde body, ako postupovať v prípade podozrenia alebo potvrdenia covidu. Okrem obmedzenia pohybu by mal vysokoškolák informovať aj študijné oddelenie fakulty, ktorú navštevuje. "Internát pre vás zabezpečí izoláciu v priestoroch tomu určených do určenia ďalšieho postupu ošetrujúcim lekárom prípadne RÚVZ," infomujú Mlyny. Ak by sa študent ocitol v izolačnej izbe, internát mu za poplatok poskytne hygienické vybavenie alebo aj stravu.

Na to, či študentom stačia aktuálne zavedené opatrenia, sme sa ich boli spýtať priamo v Mlynskej doline. Väčšina z nich ich považuje za postačujúce. Postup, ktorý musia absolvovať pred vstupom do izby, je totožný takmer všade. Až na jednu výnimku. V niektorých budovách Covid pasy nekontrolujú, inde si na tom dávajú záležať. Ako uviedli, najväčší dôraz sa kladie na kontrolu respirátorov.

Anketa o Covid opatreniach na intrákoch v Mlynskej doline TA3 / David Duducz

Podľa augustového prieskumu, ktorý realizovala Univerzita Komenského v Bratislave medzi študentmi, ktorí sa od septembra mali ubytovať v jej ubytovacích zariadeniach, bolo prvou dávkou vakcíny zaočkovaných 82 % respondentov a ďalších 14 percent študentov plánovalo očkovanie do začiatku akademického roka. Prieskumu sa podľa UK zúčastnila vyše polovica študentov, ktorým tento rok pridelili ubytovanie.

Názory študentov nájdete v našej ankete.

Saša, 23 rokov

"Myslím si, že opatrenia sú dostatočné a dodržiavajú sa. Všetci musia ukázať Covid pasy pri vstupe. Bez respirátorov nevidím nikoho chodiť po chodbách. Počula som z vedľajších izieb, že mali študenti aj párkrát párty. Internát nemá ako zabezpečiť každú jednu izbu, aby tam nebol človek navyše, kým to nikto nenahlási."

Adriána, 20 rokov

"Opatrenia by som asi sprísnila, lebo každý sme z iného kúta sveta, každý sme na inej fakulte, a teraz, keď sme spolu na bunke, tak sa stretávame a každý môže niečo "doniesť". Pri vstupe musíme ukázať Covid pas, naskenujú nám kód. V interiéroch musíme nosiť respirátory. Spoločné priestory nám dezinfikujú častejšie, izba už je na nás."

Marek, 23 rokov

"Opatrenia sú možno trochu prísne pri vstupe do areálu Univerzity Komenského. Na Mladosti nám kontrolujú respirátory, Covid pasy zatiaľ nie. Vytvorili podľa mňa dostatočne bezpečné prostredie. Nie je tu toľko ľudí, ako zvyčajne. Väčšina je doma. Väčšinou sú tu zahraniční študenti tak ako ja."

Peter, 19 rokov

"Myslím si, že zavedené opatrenia sú v poriadku. Musíme nosiť respirátor, nemáme sa stretávať a dodržiavať rozstupy. Na internáte Mladosť nám nekontrolujú Covid pasy, kontrolujú najmä respirátory."

Marek, 22 rokov

"Je to tu momentálne v OTP režime. Aj keď ideme do jedálne, musíme sa preukazovať, či sme zaočkovaní, alebo máme testy. Som s tým spokojný. Celkovo vnímam, že študenti na "intrákoch" sú asi inteligentnejší a väčšina ľudí je zaočkovaná. Na Mladosti nám nekontrolujú Covid pasy. Nemali by sme navštevovať iné bloky, len našu izbu. Nemôžeme prijímať ani návštevy z iných internátov. V prípade okolitých podnikov by som prijal, aby pasy kontrolovali. Inak sa cítim bezpečne."

Anketa o Covid opatreniach na intrákoch v Mlynskej doline TA3 / David Duducz

Jozef, 21 rokov

"Opatrenia by sa možno mohli niekedy kontrolovať prísnejšie, ale inak je to v poriadku. Všade v interiéri je povinný respirátor. Kontroluje sa to dosť poctivo. Pri vstupe do jedálne, alebo aj všeobecne pri vstupe na internát, je potrebné sa preukázať či už očkovaním, alebo potvrdením o prekonaní covidu. Myslím, že sa stále kontrolujú aj testy, platí režim OTP. Prezenčné vyučovanie už nemám, keďže je Bratislava červeným okresom. Dovtedy sa v škole nič nekontrolovalo. V prípade môjho internátu Mladosť by som uvítal jasnejšie pokyny, ako postupovať, ak má človek pozitívny test, na koho sa obrátiť a podobne. Bol som pozitívny ešte pred mesiacom a pol. Išiel som domov, a nevedel som presne, čo mám robiť. Opatrenia samotné nie sú zlé, potom to už závisí od osobnej zodpovednosti každého."

Michaela, 25 rokov

"Na opatrenia som si už celkom zvykla. Keď to začalo a museli sa ukazovať testy, očkovanosť, tak to "liezlo poriadne na nervy". Teraz si to už vie človek vyrátať v polovici kopca, nájsť si očkovací preukaz, ukázať ho. Ide to rýchlo. Zo začiatku to bola dosť otrava. Som na "atriákoch", kde musíme mať vnútri stále respirátory. Je to otravné, ak idem na toaletu alebo do sprchy. Cítim sa však bezpečne. Na chodbe sa nestretám s ľuďmi. Je to postačujúce. Návštevy sú zakázané. Je však zaujímavé, že do jednej z jedální sa môžu ísť najesť cudzí ľudia."

Dominika, 22 rokov

"Študujem na prírodovedeckej fakulte. Kontrola zaočkovanosti je podľa mňa fajn. S opatreniami súhlasím a nemám s nimi problém. Nemyslím si, že by boli nedostatočné. Bývam na tzv. "štúraku". Najskôr si nasadím respirátor, ukážem Covid pas, skontrolujú ma, prejdem cez turnikety a idem na svoju izbu. Po celý čas mám respirátor, ktorý si zložím až na izbe. Varenie v kuchynke je povolené, ale s respirátormi a musíme byť sami. Návštevy nie sú vobec povolené. Okolité kluby nenavštevujem, učím sa."

Robert, 22 rokov

"Kontroluje sa režim OTP - očkovaný, testovaný alebo po prekonaní covidu. S opatreniami som spokojný. Netreba ich sprísňovať. Cítim sa tu bezpečne. musíme dodržiavať dvojmetrový rozstup, dezinfikovať si ruky a po vstupe do interiéru mať po celý čas respirátor. V okolitých podnikoch je to "bezrúškové", vyhýbam sa im."

Nikola, 19 rokov

"Opatrenia sú znesiteľné. Povinný je respirátor, dezinfekcia. Pri vstupe nás kontrolujú, či sme očkovaní, testovaní alebo po covide. To je asi všetko. Nevyhovuje mi, že nemôžeme mať návštevy - je to dosť o ničom. Veď aj návšteva by sa dokázala preukázať. Myslím, že by sa to dalo vyriešiť, a nemuselo by to byť nastavené až tak striktne. Toto mi trošku prekáža, inak je to fajn. Do jedálne vojdeme s respirátorom. Po tom, ako si vezmeme jedlo si ho už môžeme dať dole. Je nelogické vojsť tam s respirátorom, ak tam potom reálne jeme všetci pri sebe. Je to trošku nedomyslené."

Lenka, 19 rokov

"S opatreniami je to taká dvojsečná zbraň. Je to dobré, no ten študentský život nie je taký, ako si ho pamätajú moji súrodenci. Chodím sem na "otočku", ak mám hodinu prezenčne. Nepoznám sa veľmi so spolužiakmi, a nepoznám v podstate ani Bratislavu, keďže odtiaľto nie som. Opatrenia typu, že sa máme zaočkovať alebo otestovať, považujem za samozrejmé. Chránim seba aj tých druhých. Doma mám starších rodičov aj chorých súrodencov. Počas strednej školy som bola tiež na internáte. Všetci sme sa stretli na chodbe aj s mladšími ročníkmi, porozprávali sme sa. Tu sme zavretí na izbe alebo sa ideme von niekam prejsť. Je to veľmi málo, keď ani škola nie je poriadne otvorená."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok