Potraviny, doplnky a vitamíny, ktorým sa pred operáciou vyhýbať. Ovplyvňujú krv aj anestéziu

TA3/bd
2.12.2021 18:00

Ak máte naplánovaný lekársky zákrok, lekár vám pravdepodobne spomenul konkrétne potraviny, doplnky a vitamíny, ktoré by ste pred operáciou nemali užívať. Dokonca aj malé procedúry môžu vyžadovať tieto zmeny stravovania, pretože niektoré produkty môžu zvýšiť riziko krvácania a komplikácií.

Potraviny, doplnky a vitamíny, ktorým sa pred operáciou vyhýbať. Ovplyvňujú krv aj anestéziu
FreePik

Stop vitamínom pred operáciou

Hoci vitamínové doplnky sú často zdravou voľbou, existuje niekoľko, ktorým sa musíte pred operáciou vyhnúť. Predovšetkým vitamínov, ktoré môžu ovplyvniť alebo zmeniť schopnosť vášho tela zrážať krv. Existujú tiež určité obavy, že vaše vitamíny a doplnky môžu interagovať s inými liekmi, ktoré užívate, ovplyvniť vaše kardiovaskulárne zdravie alebo predĺžiť účinky anestézie.

Napríklad vitamín E je základná živina, ktorá pôsobí aj ako antioxidant. Táto živina tiež prispieva k zdravému imunitnému systému a fungovaniu kardiovaskulárneho systému. Jeho veľké množstvo však môže zvýšiť riziko krvácania, najmä ak máte nízke hladiny vitamínu K.

operacia FreePik

Anestéziológovia odporúčajú vyhnúť sa vitamínu E pred operáciou, pretože môže zvýšiť pravdepodobnosť krvácania a spôsobiť problémy s krvným tlakom. Možno budete musieť prestať užívať tento doplnok až sedem dní predtým.

Odporúčajú vyhnúť sa pred operáciou aj vitamínu C. Táto živina môže interagovať s rôznymi liekmi, ako sú antivírusové lieky a lieka na riedenie krvi. Mali by ste sa poradiť so svojím lekárom o možných interakciách medzi výživovými doplnkami a akýmikoľvek liekmi, ktoré v súčasnosti užívate alebo možno budete musieť užívať po operácii.

Doplnky, ktorým sa treba vyhnúť

Mnohé doplnky majú potenciál spôsobiť negatívne vedľajšie účinky počas alebo po operácii:

  • Gingko môže zvýšiť riziko krvácania.
  • Ženšen môže zvýšiť vašu srdcovú frekvenciu a riziko krvácania.
  • Káva môže predĺžiť účinky anestézie.
  • Ľubovník bodkovaný môže predĺžiť účinky anestézie.
  • Valeriána lekárska môže predĺžiť účinky anestézie.

operacia FreePik

Mali by ste sa tiež vyhnúť bylinkám a koreninám, ako sú: Brezová kôra, kmín, pupalkový olej, cesnak, zázvor, extrakt z hroznových jadierok, pestrec mariánsky, omega-3 mastné kyseliny (polynenasýtené mastné kyseliny), cibuľa a kurkuma. 

Strava, lieky a chirurgia

Aj mnohé bylinky, koreniny a doplnky môžu v kombinácii s antikoagulačnými liekmi vytvárať negatívne a škodlivé interakcie. Aj rôzne potraviny a doplnky – vrátane zeleru, harmančeka, pupalky, senovky gréckej, cesnaku, zázvoru, ginka, pagaštanu konského, sladkého drievka, červenej ďateliny, kurkumy a vŕby – môžu spôsobiť vážne kardiovaskulárne vedľajšie účinky, keď sa užívajú s liekmi. Aj konzumácia gingka spôsobila závažné krvácanie po zákrokoch, ako je transplantácia pečene, odstránenie žlčníka a operácia bedrového kĺbu. Gingko spôsobuje tento problém sám o sebe, nielen v kombinácii s akýmikoľvek liekmi.

Info: Keď sa cesnak kombinuje s liekmi na riedenie krvi, do úvahy prichádzajú vážnejšie vedľajšie účinky, ako je mozgové krvácanie.

operacia FreePik

Užívanie rybieho oleja 

Užívanie rybieho oleja pred operáciou je trochu komplikované. Rybí tuk je plný zdravých nenasýtených tukov. Je známe, že tieto tuky sú dobré pre vaše zdravie, najmä pre zdravie vášho srdca. Ale obsahuje kyselinu eikosapentaénovú (EPA), typ omega-3 mastnej kyseliny, ktorá sa bežne vyskytuje v rybách a iných morských produktoch. EPA môžete získať aj z doplnkov na báze rias, morských rastlín a vajec, ktoré boli obohatené o omega mastné kyseliny. 

Užívanie rybieho oleja alebo doplnkov omega pred operáciou vo veľkých množstvách môže byť nebezpečné, pretože EPA má potenciál príliš riediť krv. Ak konzumujete veľa omega mastných kyselín alebo užívate omega doplnky, porozprávajte sa so svojím lekárom o vašej strave. Bude vám vedieť poradiť, či je alebo nie je bezpečné užívať omega doplnky, ako je rybí olej, pred operáciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok