Vedeli ste? Telo potrebuje dopĺňať živiny a vitamíny stratené v menštruačnej krvi

TA3/bd
8.11.2021 09:00

Príznaky menštruácie všetky ženy dobre poznajú. Možno ste však nevedeli o živinách stratených počas nej. Strata menštruačnej krvi je normálna a zdravá, ale stále je to strata, ktorá môže spôsobiť, že vaše telo bude potrebovať doplniť živiny.

Vedeli ste? Telo potrebuje dopĺňať živiny a vitamíny stratené v menštruačnej krvi
FreePik

Keď sa vaše telo zbaví výstelky maternice, čím sa začína váš ďalší cyklus, stráca základné živiny. Ak chcete zistiť, či trpíte niektorým z týchto nedostatkov, musíte sa porozprávať so svojím lekárom, ktorý vám urobí krvný test. Lekár je najlepším človekom, ktorý vám odporučí vitamíny na PMS a menštruáciu, ktoré sa majú užívať pred a počas nej na vyváženie telového systému.

Najlepšie vitamíny počas menštruácie závisia od vašich osobných zdravotných potrieb. Počas menštruácie však môžete profitovať z omega-3, vitamínov B a vitamínu D bez ohľadu na to, či ste alebo nie ste ochudobnení o tieto živiny a potrebujete ich dopĺňať.

vitaminy FreePik

Populárne menštruačné doplnky

Omega 3 mastné kyseliny sú obľúbeným doplnkom lemujúcim regály. A práve to môže byť jeden zo správnych doplnkov, ktoré užívať počas menštruácie na zmiernenie akýchkoľvek symptómov. Zmierňujú zápal, čo môže znížiť menštruačné bolesti. Je však známe, že mastné kyseliny zvyšujú krvácanie, čo je nebezpečné pre ľudí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi.

Možno už používate olej s vitamínom E na pokožku, ale perorálny vitamín E znižuje menštruačné bolesti u niektorých žien. Podobne ako omega-3 môže vitamín E zvýšiť krvácanie, čo môže byť problém. Okrem vplyvu vitamínu E na lieky na riedenie krvi môžu existovať aj iné kontraindikácie.

Info: Vždy je dôležité, aby ste sa pri začatí užívania nového doplnku najskôr porozprávali so svojím lekárom.

menzes FreePik

Vezmite si vitamíny B

Vitamíny B sú dôležité a mali by sa užívať aj pri menštruácii. V skutočnosti je folát rozhodujúci pre vývoj neurálnej trubice plodu. Keďže sa táto trubica vytvára v prvých ôsmich týždňoch tehotenstva, je dôležité, aby ženy, ktoré plánujú otehotnieť, začali užívať vitamín v predstihu. Ak však užívate nejaký druh antikoncepcie, nemusíte sa báť.

Na druhej strane existujú vitamíny skupiny B, ktoré vám môžu pomôcť s menštruačnými príznakmi. Ak bojujete s náladovosťou, zábudlivosťou, nadúvaním, úzkosťou alebo podráždenosťou, vitamín B6 je záchrana. Ak bojujete s nedostatkom energie, chýba vám Béčko. Pomáha totiž rozkladať jedlo, čím vaše telo vytvára energiu.

menzes FreePik

Anémia súvisiaca s menštruáciou

Aj keď menštruácia nespôsobuje anémiu u každého, môžu spolu súvisieť. Preto niektoré ženy potrebujú suplementáciu železa. Ak mávate silnú alebo dlhotrvajúcu menštruáciu, telo môže potrebovať doplniť zásoby železa. Aj keď nechcete preťažovať váš systém železom, existuje niekoľko príznakov, na ktoré si dávať pozor.

Anémia nastane, keď má vaše telo chronický nedostatok železa. Niektoré z príznakov anémie sú časté pocity únavy a slabosti. Ak zistíte, že vám bledne tvár alebo žltne pokožka, máte neustále studené ruky a nohy, môžu to byť príznaky. Ďalšie príznaky sú závraty, točenie a bolesti hlavy. Ak tieto príznaky pociťujete súčasne s menštruáciou, môže to byť spôsobené poklesom železa. 

vitaminy FreePik

Vitamín D môže byť kľúčový

Vitamín D môže mať pre vás najviac výhod, keď máte menštruáciu. Prinajmenšom je to jeden z najviac skúmaných doplnkov na menštruáciu. Vitamín D je nevyhnutný na vstrebávanie vápnika a znižovanie zápalu. Zníženie zápalu pomáha pri úľave od bolesti. Vápnik a vitamín D spolu pomáhajú zmierňovať príznaky syndrómu polycystických ovárií. Vitamín D ďalej pomáha s bolesťami chrbta súvisiacou s PMS a náladovosťou. Zmierňuje aj intenzívne menštruačné kŕče a symptómy predmenštruačného syndrómu. 

Info: Nedostatok vitamínu D súvisí s niekoľkými menštruačnými poruchami.

menzes FreePik

Doplnky pre vaše obdobie

Horčík je sľubný pre svoju schopnosť znižovať menštruačné bolesti. Má však aj svoje nevýhody. Príliš veľa môže spôsobiť hnačku a znížiť krvný tlak. Horčík je prospešný aj pri menštruačných migrénach. Ak hľadáte tabletky PMS na doplnenie živín stratených počas menštruácie do tela, je to skvelý začiatok.

Vitamíny nevhodné počas menzesu

Hoci existujú vitamíny, ktoré vaše telo potrebuje počas menštruácie, existujú vitamíny, ktoré by ste počas menštruácie nemali užívať. Príliš veľa vitamínu K spolu s vlákninou a bielkovinami sa spája s menštruačnými nepravidelnosťami. A hoci je fyzická aktivita pre vás zdravá, jej preháňanie môže tieto problémy tiež zhoršiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok