Vzdelávanie má byť prvoradé, školy by sme mali zatvárať posledné, hovorí analytik

TA3 TASR
2.12.2021 12:44

Školy by sa počas pandémie mali zatvárať ako posledné, aj to len v krajnom prípade a na čo najkratší a obmedzený čas. Uviedol to analytik Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš v reakcii na postupné zatváranie škôl naprieč celým Slovenskom z rozhodnutia regionálnych hygienikov.

škola trieda deti koronavírus Slovensko 1140px (TASR/Roman Hanc)
TASR/Roman Hanc

Aj Svetová zdravotnícka organizácia podľa slov analytika vyzýva, aby školy počas tejto zimy zostali otvorené, pretože vzdelávanie a duševné zdravie detí by mali byť na prvom mieste. "V súlade s tým sa nazdávame, že zavrieť by sa najprv malo všetko, čo sa dá, až nakoniec a len v krajnom prípade školy," uviedol analytik.

So zatváraním nesúhlasí ani Gröhling

Regionálne úrady verejného zdravotníctva by mali podľa Rehúša dôsledne vysvetliť, na základe akých údajov pristúpili k zatvoreniu škôl. So zatváraním škôl, najmä v Bratislavskom kraji, nesúhlasí minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. Posledné Regionálne úrady verejného zdravotníctva v súvislosti so zatváraním škôl idú podľa jeho slov proti pravidlám, ktoré sa nastavili. Ignorujú stav v jednotlivých školách a v prípade Bratislavského kraja ešte aj úplne popierajú zaočkovanosť a stav epidémie v okrese.

Hlavný hygienik Ján Mikas poznamenal, že školy na Slovensku by mali prejsť na dištančnú formu vzdelávania. Považuje to za veľmi dôležitý nástroj v pandemickej situácii, keď kolabuje zdravotníctvo a u detí a mladých ľudí sa zaznamenáva vysoká incidencia. Zhodujú sa na tom podľa neho aj epidemiológovia i ďalší odborníci vrátane odborného konzília. Snahe ministerstva školstva zachovať prezenčné vyučovanie však rozumie.

Postupne sa budú uzatvárať alebo už aj sú uzavreté školy v okresoch Rožňava, Vranov nad Topľou, Lučenec, Brezno, Banská Bystrica, Trnava, Piešťany, Rimavská Sobota, Skalica, Čadca, Prievidza, Partizánske, Kysucké Nové Mesto, ale aj na Orave, v celom Bratislavskom kraji či v meste Galanta. V týchto lokalitách prechádzajú žiaci druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci na dištančné vzdelávanie, prezenčne sa naďalej učia žiaci prvého stupňa základných škôl a materských škôl.

O zatváraní škôl sme diskutovali aj v relácii Tak takto:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok