Je otázkou hodín, kedy sa omikron objaví na Slovensku, povedal Klus. Musíme kontrolovať hranice, myslí si Kmec

TA3
1.12.2021 21:21

Omikron vracia do hry povinnú karanténu. Ale len sčasti. V izolácii musia prečkať len navrátilci z Afriky. Napriek tomu, že máme nový variant už aj v Európe, režim na hraniciach sa zatiaľ výraznejšie sprísňovať nebude.

td.jpg
TA3

Nový variant omikron už potvrdili vo vyše 20-tich európskych krajinách. Úplné uzavretie Slovenska však naša vláda vylučuje. Napriek tomu chcel štátny tajomník rezortu diplomacie počuť od ministrov opatrenia, akými ideme chrániť hranice.

Ministri obrany a vnútra však po rokovaní vlády len zopakovali, že vojaci a policajti sú v uliciach neustále, a v kontrolách nepoľavujú. Režimom na hraniciach by sa mohlo konzílium odborníkov zaoberať vo štvrtok. Minister Lengvarský však hovorí, že prípadov omikronu bolo v Európe potvrdených zatiaľ veľmi málo na to, aby sme niečo sprísňovali.

Slovensko však zaviedlo povinnú karanténu pre navrátilcov z desiatich krajín Afriky. 14 dňová izolácia sa týka aj zaočkovaných ľudí. Ak ju chcú ukončiť skôr, ísť musia na dva PCR testy. Prvý po návrate, druhý po ôsmich dňoch. Už v predošlých vlnách pandémie mala byť štátu nápomocná aplikácia e-karanténa. Pre štát ju vyvinula súkromná firma, teraz však o ňu záujem už nie je.  Aplikácia bola pritom ešte pred pár mesiacmi jednou z hlavných tém koaličných partnerov. Štát za ňu zaplatil desiatky tisíc eur.

Peter Kmec, bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky a člen strany Hlas-SD, povedal, že 500-eurové poukazy pre seniorov sú len hrou Igora Matoviča, pretože to ani nekonzultoval s odborníkmi. Kmec tvrdil, že návrh na poukazy v súčasnej forme strana Hlas-SD nepodporí. 

Kmec kritizoval vládu

Bývalý veľvyslanec hovoril, že súčasná vláda pandémiu nezvláda a v kombinácii s omikronom to môže byť úplné zlyhanie. "V parlamente sa riešia témy ako ľahké drogy, boj s prostitúciou namiesto záchrany ekonomiky," poznamenal Kmec. Podľa neho mal byť lockdown sprevádzaný so sprísneným režimom na hraniciach. "Musíme začať kontrolovať hranice, to je pre šírenie vírusu kľúčové," myslí si člen strany Hlas-SD.

"SaS poukazy pre seniorov nepodporí," potvrdil v relácii Martin Klus, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a člen poslaneckého klubu Sloboda a solidarita. Klus si myslí, že poukazy môžu dopadnúť podobne ako očkovacia lotéria. Dúfa, že za stovky investovaných miliónov do poukazov budú viditeľné aj nejaké výsledky. 

Kmec povedal, že tretia vlna pandémie je kritická a je potrebné konať v tomto momente. Očkovacia lotéria podľa neho zlyhala a poukazy sú len ďalším pokusom za 500 miliónov eur. "Je to veľmi nepripravený model a bude to stáť veľké peniaze bez nejakého efektívneho využitia," tvrdil. 

Klus je za prísnejšie opatrenia na hraniciach

Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí kritizoval opozíciu za to, že "vytĺka" politické body z vakcinácie a vyzval ich na spoluprácu. V súvislosti s variantom omikron Klus povedal, že Slovensko musí počkať a spoločne napĺňať odporúčania Európskej komisie. Klus nie je za zatváranie hraníc, ale chce prísnejšiu kontrolu. "Ľudia sú si vedomí, že kontrol je málo, treba to okamžite zmeniť," myslí si Klus. 

"Je otázkou hodín, kedy sa omikron objaví aj na Slovensku," vyhlásil Klus. Štátny tajomník tvrdil, že je potrebné prijať preventívne opatrenia a je potrebné hľadať európske riešenia. Klus vidí hlavný problém v tom, že ľudia sa nechcú zaočkovať. Je podľa neho kľúčové presvedčiť najväčší počet ľudí na vakcináciu.

Kmec konštatoval, že v situácii s omikronom nie je potrebné robiť paniku. Bývalý veľvyslanec je za inteligentné riešenia pri kontrole šírenia covidu. Podľa neho je potrebné využiť spoluprácu s mobilnými operátormi a trasovať kontakty zo zahraničia. 

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok