Rakúsko na nohách. Proti povinnému očkovaniu ľudia protestovali po celej krajine

TA3 TASR
1.12.2021 17:59

Protestné akcie odporcov protipandemických opatrení, najmä voči plánovanému povinnému očkovaniu, sa konali v stredu vo všetkých spolkových krajinách Rakúska.

Rakúsko na nohách. Proti povinnému očkovaniu ľudia protestovali po celej krajine
TASR/AP

Informovala o tom agentúra APA. V hlavnom meste Viedeň sa zhromaždili stovky ľudí na námestí Márie Terézie. Novým symbolom protestu sa stali rúška s červeným krížom, ktoré organizátori rozdávali, avšak väčšina účastníkov si ich napriek tomu odmietla nasadiť. Tieto prípady nedodržiavania opatrení rieši polícia.

Demonštranti kričali do megafónov heslá ako "Sloboda, právo, demokracia!" a zdravili i podobne zmýšľajúcich ľudí v Nemecku, Chorvátsku či Grécku, píše denník Kurier. Na sobotu 4. decembra je naplánovaná ďalšia veľká protestná akcia na znak solidarity s Austráliou, kde sa tiež uvažuje o zavedení povinnej vakcinácie proti covidu.

Rakúska vláda 19. novembra oznámila, že od 1. februára 2022 začne v krajine platiť povinnosť byť zaočkovaný proti Covid-19 pre všetkých obyvateľov. V metropole Štajerska Graz vyšlo do ulíc protestovať zhruba 1500 osôb. Okolo 500 ľudí demonštrovalo v Salzburgu. V tirolskom Innsbrucku odhadla polícia počet účastníkov na 1500. 

Podobný počet ľudí sa zhromaždil i v hornorakúskom meste Linz, kde sa objavili napríklad nápisy: "Učitelia proti povinnému očkovaniu". Na poludňajšom sprievode smerujúcemu k sídlu krajinskej vlády sa tam zúčastnilo i mnoho mladých ľudí a tiež detí. Niektorí účastníci kládli policajtom k nohám červené ruže.

Protestovalo sa tiež v mestách Bregenz vo Vorarlbersku, v Eisenstadte v Burgenlande či v dolnorakúskom St. Pöltene a v korutánskom Klagenfurte. Polícia nehlásila nijaké incidenty okrem toho, že ľudia nemali nasadené rúška.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok