Vydávanie vyhlášok úradom verejného zdravotníctva je v súlade s ústavou, potvrdil ústavný súd

TA3 TASR
1.12.2021 17:03

Časť zákona o ochrane verejného zdravia, ktorá oprávňuje Úrad verejného zdravotníctva SR vydávať vyhlášky ako všeobecne záväzné právne predpisy, je v súlade s Ústavou SR.

Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu SR. Právnu úpravu napadol na Ústavnom súde SR generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. O rozhodnutí súdu po neverejnom zasadnutí pléna informoval jeho predseda Ivan Fiačan. 

"Ústavný súd dospel k záveru, že takáto právna úprava je v súlade s ústavou a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu," uviedol. Ústava podľa neho umožňuje delegovať normotvorbu na orgány štátnej správy. "Ústavný súd dospel k záveru a vlastne tým len potvrdil svoju doterajšiu judikatúru, že Úrad verejného zdravotníctva SR je súčasťou výkonnej moci, je takýmto presne splnomocneným orgánom štátnej správy, takzvaným dekoncentrovaným orgánom štátnej správy s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý je oprávnený vydávať vyhlášky ako všeobecne záväzné právne predpisy," povedal Fiačan.

Zároveň zdôraznil, že ÚS v tomto konaní nerozhodoval o rozsahu práv a povinností, v rámci ktorých môže v zmysle zákona úradu verejného zdravotníctva nariaďovať opatrenia pri ochrane verejného zdravia, a ani neposudzoval samotné vyhlášky podľa ich obsahu.

Ďalšia výhrada generálneho prokurátora smerovala k publikovaniu vyhlášok úradom nie v zbierke zákonov, ale vo vestníku vlády. "Ústavný súd dospel k záveru, že ústava neustanovuje explicitne, že vyhlášky alebo takéto všeobecne záväzné právne predpisy sa majú vyhlasovať v zbierke zákonov," konštatoval Fiačan. 

Ústavný súd ďalej potvrdil, že vyhlášky úradu sú preskúmateľné v súdnom konaní. Ani v prípade Žilinkom napadnutého prechodného ustanovenia súd nevyhovel navrhovateľovi. "Návrhu generálneho prokurátora nebolo v celom rozsahu vyhovené," konštatoval predseda Ústavného súdu SR.

Úrad verejného zdravotníctva vyhláškami s nariadením opatrení reaguje na zmeny pandemickej situácie s ochorením Covid-19. Ústavný súd v danej veci prijal návrh generálneho prokurátora na ďalšie konanie v máji tohto roka, pričom nepozastavil účinnosti napadnutých ustanovení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok