Voda v rieke sa po horúčavách zohriala natoľko, že poranila lososy. Spôsobila im plesne i rany

TA3/hm
4.8.2021 07:00

V deň, kedy po horúčavách na severozápade Tichého oceánu teplota vody presiahla 21 stupňov Celzia, natočila skupina ochranárov video. Rybám sa v dôsledku neobývateľne teplej vody vytvorili na telách rany a plesňové ochorenie.

Voda v rieke sa po horúčavách zohriala natoľko, že poranila lososy. Spôsobila im plesne i rany
Youtube.com/Columbia Riverkeeper

V dôsledku rekordných horúčav na severozápade Tichého oceánu boli lososy v rieke Columbia vystavené neobývateľne teplej vode. Podľa ochranárskej skupiny, ktorá dokumentovala tento znepokojujúci pohľad, im to na telách spôsobilo červené poranenia a biele plesne.

Unikali "z horiacej budovy"

Skupinu plávajúcich lososov, ktoré zachytila nezisková organizácia Columbia Riverkeeper v prítoku rieky, je možné vidieť pokrytú poraneniami. Tie podľa ochranárov vznikli v dôsledku stresu a prehratia, uvádza The Guardian.

Lososy sa presúvali z oceánu proti prúdu rieky Columbia, aby sa vrátili do oblastí, kde sa neresia. Avšak, nečakane zmenili smer, vysvetlil riaditeľ Columbia Riverkeeper Brett VandenHeuvel. Ako opísal, lososy, ktoré smerovali k rieke Little White Salmon - prítoku rieky Columbia, sa snažili "uniknúť z horiacej budovy".

Ochranári v deň, kedy teplota vody prekonala 21 stupňov Celzia, natočili video. Ak sú anadrómne ryby vystavené vysokým teplotám dlhšie, je to pre ne smrtiace.

Akoby ste bežali maratón v 38 °C

VandenHeuvel porovnal situáciu s osobou snažiacou sa bežať maratón v teplotách vyšších ako 38 stupňov celzia. "Rozdiel je v tom, že pre lososy to nie je rekreácia," povedal. "Nemajú na výber. Buď to prežijú, alebo zomrú." Lososy vo videu nebudú schopné rozmnožiť sa v prítoku rieky a očakáva sa, že zomrú na choroby a stres z tepla.

Táto scéna je ďalším príkladom toho, čo spôsobili horúčavy, ktoré vznikli v dôsledku požiarov, zabili stovky ľudí naprieč severozápadom Pacifiku a Kanady a pravdepodobne tiež spôsobili smrť miliardy morských živočíchov.

Dopomohli k tomu vodné priehrady

VandenHeuvel povedal, že incident zhoršili priehrady v štáte Washington i mimo neho, ktoré desaťročia spomaľujú tok vody, čím zvýšili jej teplotu. Klimatické zmeny a nedávna smrtiaca vlna horúčav dohnali situáciu do extrému.

Kameraman zaznamenal scénu z rieky Columbia začiatkom tohto mesiaca v rámci úsilia organizácie zachytiť vývoj lososov v horúčavách. 

VandenHeuvel uviedol, že je ešte príliš skoro na to, aby sme vedeli vyčísliť, koľko lososov v dôsledku horúcej vody zomrelo. V riekach Columbia a Lower Snake sú stále desaťtisíce lososov. Ak sa vodné cesty najbližšie dva mesiace oteplia, môže zomrieť ešte viac rýb. Vzhľadom na to, že lososy zo Snake River sú už teraz považované za ohrozené, vyhynutie len malej časti populácie by mohlo mať vážne následky. 

Problém, ktorý zapríčinil človek

VandenHeuvel si spomenul, ako cestoval do oblasti niekoľko dní po nahraní videa, a povedal, že podobne videl lososa trpieť aj v iných prítokoch. Videl dokonca aj niekoľko mŕtvych tiel týchto rýb. "Je srdcervúce vidieť takto umierať zvieratá," povedal. "A ešte horšie, premýšľať nad tým, čo to zapríčiňuje. Je to problém, ktorý zapríčinil človek. Núti ma to premýšľať nad budúcnosťou."

Vo videu je možné na lososovi vidieť biele škvrny, čo je pravdepodobne plesňová infekcia, ktorá sa objavuje vtedy ak je losos vystresovaný z horúcej vody.

Don Sampson, člen kmeňov združených v rezervácii Umatilla a člen poradného výboru Aliancei Northwest Tribal Salmon, po vzhliadnutí videa opísal, že je to ako vidieť zomierať svojich príbuzných. "Tak zle som sa cítil," uviedol Sampson, ktorý je dedičným následníkom kmeňa Walla Walla. "Chcelo sa mi plakať, keď som to videl." Porovnal to s rokom 2015, keď po obzvlášť teplom lete zahynulo v rieke Columbia a jej prítokoch asi 250-tisíc lososov.

Riešenia máme, no nekonáme

Sampson predpokladá, že situácia sa bude len zhorošovať, a uviedol, že je potrebné pokročiť s návrhom na prerušenie štyroch priehrad na východe štátu Washington. "Je skutočne desivé, že máme riešenia, ako zachrániť lososy, ale nič nerobíme," uviedol. "Nemáme politickú vôľu, naši členovia Kogresu na severozápade nemajú politickú silu ani vôľu postaviť sa za ochranu lososov pre budúce generácie."

"Je to veľmi smutná vízia našej budúcnosti. Vnímam to tiež ako výzvu k činu. Existujú zmierňujúce opatrenia na ochladenie vody, ktorými môžeme zachrániť lososy," hovorí. "Ak toto video nevyvolá činy, tak potom neviem, čo bude."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok