Riešiť treba dospelých a nie zatvárať deti doma. Gröhling informoval o nových opatreniach

TA3 TASR
26.11.2021 09:35

Pandémiu nevyriešia zatvorené školy, ale to, že sa pôjdeme zaočkovať, povedal minister školstva Branislav Gröhling. Oznámil, že zatvorenie škôl v minulosti neviedlo k poklesu nakazených a zhrnul základné opatrenia, ktoré budú platiť v školách.

Odborníci sú za vyučovanie

Gröhling zdôraznil, že nikto v žiadnom rezorte nezbiera také komplexné čísla ako ministerstvo školstva. Poukázal na to, že po zatvorení škôl na jeseň minulého roka počet nakazených ešte vzrástol. Skúsenosti okolitých krajín, názor odborníkov aj Svetovej zdravotníckej organizácie je v prospech otvorených škôl, len my na to podľa ministra nie sme zvyknutí, keďže na Slovensku bol postup vždy opačný.

"Musíme to ustáť pre každé jedno dieťa, ktoré môže chodiť do školy," apeluje Gröhling. Poukázal na to, že "všetky čísla ukazujú na nás dospelých". "My končíme v nemocniciach, my sa potrebujeme očkovať," povedal. Podľa ministra by sme mali riešiť očkovanie dospelých a nie zatvárať mladých ľudí doma. Minister zároveň oznámil, že zaočkovanosť v školstve opäť stúpla a v súčasnosti je 71 percent zamestnancov škôl zaočkovaných.

Pravidlá pre školy

"Od pondelka ostanú otvorené materské, základné a stredné školy a rovnako špeciálne školy a špeciálne výchovné zariadenia, ako aj poradne pre individuálnu prácu so žiakom," deklaroval Gröhling. Rúška budú pre deti povinné, výnimku z tejto povinnosti majú len deti do 6 rokov a deti z materských škôl. 

Od pondelka (29.11.) ostanú zatvorené, respektíve na dištančnú výučbu prejdú základné umelecké školy, centrá voľného času, jazykové školy i krúžky a mimoškolské aktivity.

V školách má podľa inštrukcií rezortu platiť prísny zákaz miešania tried – na telocviku, ale aj pri iných hodinách. Rovnako musia školy zabezpečiť v čo najväčšej možnej miere oddelené stravovanie v jedálňach - v oddelených časoch, ideálne tak, aby sa každá trieda stravovala samostatne, prípadne skupiny tých istých tried vždy v tom istom čase.

Internáty a jedálne budú otvorené len pre tých, ktorí sú v prezenčnom vyučovaní, internáty pôjdu od pondelka do režimu OTP (zaočkovaní, prekonaní, testovaní).

Prázdniny možno začnú skôr

Jedným z najzávažnejších opatrení podľa ministra bude, že posledným dňom vyučovania pred vianočnými sviatkami by mohol byť 17. december, Gröhling sa však ešte bude radiť s epitímom.

Minister pripomenul, že rezort poslal v strede týždňa 4,38 milióna eur pre MŠ, ZŠ aj SŠ na testy, rúška, respirátory či ochranné pomôcky. Suma je vyčíslená ako 30 eur na zamestnanca školy. Celkovo sa majú financie dostať k 2766 zriaďovateľom a ich 146.195 zamestnancov. "Týka sa zamestnancov v prenesenom výkone správy i originálnom výkone správy," dodal minister

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok