Lekárky, ktoré v ambulanciách očkujú pacientov: Niektorí vakcínu pred rodinou taja

TA3/hm
26.11.2021 06:00

Ľudia, ktorí odmietajú očkovanie, sa často odvolávajú na klamlivé informácie, rýchlo vyvinuté vakcíny, dobré zdravie, ale aj obavy z účinkov. Niektorí majú pripravenú odpoveď, že sa zaočkovať nedajú "pre svoje choroby". Na konzultáciu za lekárom však zájdu len máloktorí.

Lekárky, ktoré v ambulanciách očkujú pacientov: Niektorí vakcínu pred rodinou taja
TASR/AP (ilu)

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nedávno na tlačovej konferencii podotkol, že mnohí ľudia, ktorí sa odvolávajú na odmietanie očkovania pre "svoje choroby", v skutočnosti svoj zdravotný stav a vhodnosť vakcín s lekármi ani nekonzultovali.

Bojujú s odmietačmi

S odmietaním očkovania sa stretávajú aj lekárky, ktoré očkujú priamo v ambulanciách. Ako uviedla pre TA3 Adriana Orechovská z ambulancie v obci Melčice-Lieskové, ide skôr o výnimky, kedy s ňou pacienti konzultujú vhodnosť očkovania. "To my im skôr vyvraciame negatívny postoj, ktorý si doslova prinesú zo svojho rodinného či pracovného prostredia," hovorí. Väčšina jedincov s negatívnym postojom k vakcinácii sú podľa nej ľudia, ktorí zdravotníkom nedôverujú celkovo.

Všeobecná lekárka z obce Viničné Nikoleta Töröková má aj pozitívnu skúsenosť. Niektorí pacienti s ňou vakcináciu konzultujú, a väčšinou sa potom podľa toho aj zariadia. Pacienti sa podľa jej slov boja očkovať najmä pre strach z vedľajších účinkov očkovacích látok. Vníma tiež, že svoju úlohu zohrali aj dezinformácie na sociálnych sieťach či v niektorých médiách. "Z veľkého množstva informácií si nevedia poskladať relevantný výsledok, a vyberú si len to, čo im vyhovuje," myslí si.

S odmietaním očkovania sa stretla aj všeobecná lekárka Lenka Benáková z Beckova. Odmietači vakcín sa podľa nej najčastejšie odvolávali na klamstvo podsúvané obyvateľom o vakcínach, "rýchlokvasné vakcíny", či následky skorej a neskorej vakcinácie. Ako ďalej menovala, pri odmietaní očkovania pacienti argumentujú aj podsúvaním nepravdivých informácií v médiách, a o tom, že "médiá, samozrejme, rozprávajú tak, ako im kážu". Pacientom v tomto smere vraj prekáža aj viacnásobné očkovanie. Na druhej strane sú i pacienti, ktorí za ňou po radu prídu. 

Benákovej sa zatiaľ nestalo, že by očkovanie neodporučila. Pacientom s ochorením, ktorých zdravotný stav dlhodobo sleduje, pred očkovaním odporučí návštevu odborného lekára. Rovnako tak urobila aj pri tehotných pacientkách, ktorým odporučila konzultáciu u gynekológa. Očkovanie by neodporučila možno len tým pacientom, ktorí "mali anafylaxiu po podaní nejakého liečiva", no aj v tom prípade by to skonzultovala so špecialistom. Za povinné očkovanie však nie je.

Ako podotkla lekárka z Melčíc Orechovská, očkovanie treba určite odložiť v akútnom štádiu ochorenia, ale prehodnotiť ho po stabilizácii stavu. Na otázku, či je za povinné očkovanie, uviedla, že pri určitých vekových skupinách a povolaniach by zaň možno bola. "Ale to je na rozhodnutí kompetentných," dodala. 

Töröková by povinné očkovanie proti covidu na Slovensku zaviedla. Neodporúča ho len pacientom, ktorí majú závažné alergické reakcie nielen po očkovaní, ale všeobecne. "Inak niet dôvodu na neočkovanie," hovorí. 

Stúpla agresivita aj egoizmus pacientov

Infodémiu a krízu dôvery v odborníkov Orechovská vníma dlhšie. Pacienti boli nedôverčiví aj pred pandémiou, ktorá stav len odkryla. "Skôr pokračuje proces započatý už v minulosti a Covid-19 je len katalyzátorom vlny nedôvery a pochybností," uviedla. Podobne to vníma aj Töröková. S covidom podľa nej celkovo výrazne stúpla agresivita, nedôvera a egoizmus pacientov.

Podľa Benákovej sa v minulosti s nedôverčivosťou pacientov stretávala len zriedkavo. "Táto doba priniesla obrovskú nedôveru pacienta voči tejto pandémii, hlavne voči informáciám, ktoré bežia na sociálnych sieťach, ale aj v médiách. Strácajú sa v tom, čo je pravda, a čo je klamstvo. Čo je podložená informácia, a čo je blud," povedala.

Očkovanie sa stáva rozbuškou aj v rodinách. Rozdielne názory spôsobujú rozpory a problémy aj medzi blízkymi. "Dnes prišla na kontrolu pacientka - na jar prekonala ľahšiu formu ochorenia Covid-19, pred mesiacom sa u nás zaočkovala. Má sa dobre, len sa sťažovala, ako musí doma tajiť, že je očkovaná," opísala skúsenosť z ordinácie Orechovská.

Záujem o očkovanie pociťujú v ambulancii

Posledné týždne výrazne stúpol dopyt po očkovaní na Slovensku. Orechovská ho pociťuje aj v ambulancii. Dopyt po vakcínach vzrástol podľa jej slov jednoznačne so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou. Očakáva však, že záujem klesne spolu s nižším počtom nových prípadov infekcie.

Výrazný dopyt po očkovaní je aj vo Viničnom. "Posledné dva týždne sme zaznamenali výrazný dopyt o očkovanie aj doteraz nezaočkovanými pacientami," povedala lekárka Töröková. V Beckove majú záujemcov o prvú dávku menej, vo veľkom však očkujú booster dávkou. Pacienti podľa tamojšej lekárky uvažujú nad očkovaním následkom sprísnených opatrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok