Zatvorené školy pandémiu nevyriešia. To dokáže len očkovanie, tvrdí Gröhling

TA3
25.11.2021 22:05

Školy napriek dvojtýždňovému lockdownu zostanú otvorené. Žiaci sa budú naďalej učiť prezenčne. A to aj napriek tomu, že Konzílium odborníkov odporúčalo školy zatvoriť.

Grohling
TASR/Jaroslav Novák

Celoplošné zatvorenie škôl podľa Gröhlinga nemá zmysel. „Máme naozaj veľmi vysokú zaočkovanosť pedagogických a nepedagogických zamestnancov v celom školstve. Aktuálne dáta sú, že máme až 71% zaočkovanosť.“ Podotýka, že v niektorých mestách sú percentá zaočkovanosti zamestnancov ešte vyššie.

Skríningové testovanie

„Druhú vec ktorú som argumentoval je, že sme jediný rezort, ktorý robí skríningové testovanie každý týždeň.“ Uvádza, že rezort školstva, robí 380-tisíc testov týždenne. Tieto testy si robia rodičia aj deti. Dáta z testovaní zbierajú a porovnávajú aj s ministerstvom zdravotníctva. „Máme 1,6% pozitívnych žiakov. Ale nie len z týchto samotestov. To 1,6% žiakov je z celých PCR testov.“

Situácia v koalícii je podľa Gröhlinga stabilná. Tvrdí, že celá táto situácia pre neho nie je o demisiách a o postoch. Prioritne mu ide o vzdelávanie mladých ľudí. Rezort vyčlenil finančné prostriedky v objeme približne 4-milióny eur aj pre zamestnancov. Tie dostanú zriaďovatelia na nákup, či už testov, dezinfekcií alebo iného potrebného materiálu. „My sme urobili rozhodnutie, že sa nebudeme pozerať na neočkovaného a očkovaného, ale vyčlenili sme finančné prostriedky pre každého jedného zamestnanca v školstve.“ Regionálne úrady verejného zdravotníctva, podľa neho, majú možnosť v prípade zhoršovania situácie, zatvoriť jednotlivé triedy, aj celé školy.

Gröhling si podľa vlastných slov uvedomuje náročnosť otvárania a zatvárania škôl. Argumentuje  tým, že aj po minuloročnom októbrovom zatváraní škôl sme mali na Slovensku 6-násobný nárast prípadov koronavírusu. 

Riešením je očkovanie

„Ja teraz vidím čo sa dialo s deťmi. Vidím na akej úrovni vedomostí sú, čo to spravilo s ich duševným zdravím, čo to spravilo so sociálnymi kontaktmi. Ak budem môcť udržať vzdelávanie aj pre časť jednotlivých detí na celom Slovensku, tak naozaj budem robiť všetko pre to. Pretože zatvorené školy pandémiu nevyriešia. Jediné čo vyrieši pandémiu, je očkovanie.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok