Nemocnice prechádzajú do mimoriadneho režimu, aká je situácia v rôznych mestách?

TA3 TASR
25.11.2021 16:36

Pandemická situácia je kritická a nemocnice zažívajú intenzívny nápor pacientov. Reagujú obmedzovaním rozsahu poskytovanej starostlivosti a prechádzajú do mimoriadneho režimu. Pozrite si, aká je situácia v rôznych mestách na Slovensku.

koronavírus nemocnica pacient lekári 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Nemocnica v Kežmarku 

Na základe príkazu ministerstva zdravotníctva pre zariadenia hospodárskej mobilizácie mení nemocnica v Kežmarku rozsah svojej činnosti. "V lôžkovej časti bude poskytovať výlučne neodkladnú zdravotnú starostlivosť, výnimku tvoria onkologickí pacienti a pacienti, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba," informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

"Na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny sú vyčlenené štyri lôžka s možnosťou napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu, čo je v našom prípade maximálny počet lôžok," doplnil riaditeľ nemocnice František Lešundák s tým, že obmedzenia starostlivosti v lôžkovej časti majú platiť počas trvania mimoriadnej situácie.

V nemocnici sa vo štvrtok starajú spolu o 25 pacientov pozitívnych na ochorenie Covid-19, pričom traja z nich potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie, jeden je napojený na takzvaný higflow. "Deväť pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19 je hospitalizovaných na kyslíkových lôžkach oddelenia dlhodobo chorých, ktorého prevádzka sa taktiež musela prispôsobiť aktuálnej situácii," doplnila Pavliková.

Vakcinačné centrum nemocnice funguje v utorky a stredy, pričom od 7.00 do 12.00 h pre registrovaných záujemcov, od 12.30 do 15.30 h pre neregistrovaných, v stredu i pre deti od 12 do 18 rokov.

Nemocnica v Levoči

Levočská nemocnica poskytuje vo svojej lôžkovej časti len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Výnimku tvoria onkologickí pacienti a pacienti, ktorým sa poskytuje biologická liečba. Zariadenie vyčerpalo kapacitu svojich reprofilizovaných lôžok, ako informovala hovorkyňa skupiny Agel.

"Toto rozhodnutie platí počas doby trvania mimoriadnej situácie," uviedol riaditeľ nemocnice v Levoči František Lešundák.Na internom oddelení nemocnice je aktuálne hospitalizovaných 23 pacientov s ochorením Covid-19. "Ďalším ôsmim pacientov pozitívnych na ochorenie Covid-19 je poskytovaná zdravotná starostlivosť na psychiatrickom oddelení," doplnila Pavliková. Nemocnica zároveň eviduje 15 pozitívnych zamestnancov, ďalší traja sú v karanténe.

Vakcinačné centrum nemocnice funguje aj naďalej, pričom stále platí, že posledný záujemca by mal prísť najneskôr 15 minút pred ukončením pracovnej doby.

Nemocnica v Krompachoch

Nemocnica v Krompachoch od štvrtka poskytuje len neodkladnú ústavnú zdravotnú starostlivosť. Znamená to úplné zastavenie plánovanej "bielej" medicíny. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel SK. Nemocnica tak prechádza do mimoriadneho režimu.  

"Ako subjekt hospodárskej mobilizácie počas mimoriadnej situácie na základe príkazu Ministerstva zdravotníctva SR a v súlade s nariadením vlády Slovenskej republiky sprísňujeme od 25. novembra protiepidemické opatrenia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti.  V lôžkovej časti poskytujeme už len neodkladnú zdravotnú starostlivosť," vysvetlil Miroslav Kraus, konateľ spoločnosti.

Pre pacientov s covidom nemocnica vyčlenila maximálnu kapacitu lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou. Aktuálne poskytuje zdravotnú starostlivosť 19 pacientom s koronavírusom, z toho piati sú napojení pre veľmi ťažký priebeh ochorenia na umelú pľúcnu ventiláciu. Zdravotná starostlivosť je poskytovaná v urgentných prípadoch aj necovidovým pacientom.

Fakultná nemocnica Trnava

Vo Fakultnej nemocnici Trnava je k štvrtku hospitalizovaných 85 pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje desať pacientov, čím je úplne využitá kapacita UPV v nemocnici. Preto už nejaký čas, ako uviedol hovorca Matej Martovič, FN vypomáhajú v tejto oblasti zdravotnícke zariadenia v jej blízkosti.

Kapacita lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19 je aktuálne 93. „Z desiatich ľudí na UPV je deväť bez plného očkovania,“ doplnil Martovič. V nemocnici platí stále zákaz návštev, FN poskytuje v súčasnosti akútnu a plánovanú zdravotnú ústavnú starostlivosť, k dispozícii sú ambulancie.

Skalická nemocnica

Fakultná nemocnica AGEL Skalica od štvrtka poskytuje iba neodkladnú ústavnú zdravotnú starostlivosť s  výnimkou pacientov, ktorým sa podáva onkologická, dialyzačná alebo biologická liečba.

"Aktuálna pandemická situácia v nemocnici sa za posledné dni zhoršila, pribúdajú noví covidoví pacienti a plne vyťažené sú aj lôžka s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu. Tu sú najťažšie prípady, pričom všetci pacienti, ktorí vyžadujú napojenie na UPV, sú nezaočkovaní a drvivá väčšina aj ostatných hospitalizovaných covidových pacientov,“ uviedla hovorkyňa skupiny Agel Sk Martina Pavliková. Zdravotná starostlivosť je poskytovaná vo všetkých urgentných prípadoch aj necovidovým pacientom.

Handlovská nemocnica

Ambulantnú a následnú zdravotnú starostlivosť bude nemocnica v Handlovej poskytovať aj počas mimoriadneho režimu. Informovala o tom riaditeľka nemocnice Marta Eckhardtová. "Vzhľadom na to, že naša nemocnica poskytuje len následnú zdravotnú starostlivosť v rámci oddelenia dlhodobo chorých a ambulantnú zdravotnú starostlivosť, obmedzenie plánovaných hospitalizácií a zákrokov v zmysle príkazu ministra zdravotníctva sa nás netýka," vysvetlila Eckhardtová.

Pre pacientov s ochorením Covid-19 nemocnica vyčlenila v zmysle príkazu Ministerstva zdravotníctva SR najskôr 16 lôžok, čo však bolo nedostatočné a v súčasnosti poskytuje týmto pacientom následnú zdravotnú starostlivosť na 20 lôžkach.

Nemocnica nedisponuje lôžkami s umelou pľúcnou ventiláciou. "Robíme všetko, čo je v našich silách, tretia vlna naplno zasiahla predovšetkým neočkovaných pacientov. Vďaka zaočkovanosti nemáme obrovské výpadky personálu, ako to bolo v predchádzajúcom období," dodala Eckhardtová.  

Nemocnica v Zlatých Moravciach

Nemocnica Agel Zlaté Moravce od štvrtka prechádza do mimoriadneho režimu a poskytuje len neodkladnú ústavnú zdravotnú starostlivosť. Reaguje tak na príkaz ministra zdravotníctva a odráža mimoriadne vážnu situáciu vo vývoji pandémie nového koronavírusu na celom Slovensku. „Znamená to úplné zastavenie plánovanej bielej medicíny, zostáva len urgentná medicína a liečba pacientov s ochorením Covid-19,“ potvrdila riaditeľka nemocnice Nina Horniaková.

Aktuálna pandemická situácia sa v regióne za posledné dni zhoršila, pribúdajú noví pacienti s ochorením Covid-19. Pre pacientov s novým koronavírusom nemocnica vyčlenila maximálnu kapacitu lôžok a poskytuje týmto pacientom adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Aktuálne nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť 21 pacientom s novým koronavírusom. Zdravotná starostlivosť je poskytovaná v urgentných prípadoch aj necovidovým pacientom.

Činnosť vakcinačného centra prijaté opatrenia nijakým spôsobom neobmedzili. Nemocnica aktuálne očkuje registrovaných záujemcov od 8.00 do 14.30 h v pondelok, štvrtok a piatok, deti v piatok v čase od 12.00 do 13.00 h. Neregistrovaných vybavuje sporadicky podľa voľných vakcín, fyzických síl a personálnych kapacít.

Novozámocká nemocnica

Covidové lôžka vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch sú takmer obsadené. Ako informovala nemocnica, z celkového počtu 90 lôžok je obsadených 87 postelí. Na umelej pľúcnej ventilácii sú momentálne voľné dve lôžka. „Kolegovia z kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny majú za sebou náročné dni. Aktuálne sa starajú o 13 pacientov. Len za 25 dní tohto mesiaca evidujeme 55 covidových úmrtí,“ pripomenula nemocnica.

Podľa zverejnených údajov je zo všetkých hospitalizovaných pacientov iba jeden zaočkovaný. „Naše očkovacie centrum je otvorené cez pracovné dni pre registrovaných i pre neregistrovaných záujemcov. Mimoriadne sa bude očkovať aj v sobotu. Nezabúdajme, že očkovanie je najúčinnejšou ochranou pred ochorením Covid-19,“ zdôraznili zdravotníci z nemocnice v Nových Zámkoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok