V nemocnici v Martine naďalej reprofilizujú lôžka. Počet už prevýšil maximum z druhej vlny

TA3 TASR
23.11.2021 14:03

V Univerzitnej nemocnici Martin je aktuálne vyčlenených 159 lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej to prevyšuje maximum v druhej vlne pandémie nového koronavírusu.

Kollár
TASR/AP

Doplnila, že vzhľadom na zlý vývoj epidemiologickej situácie v Univerzitnej nemocnici Martin naďalej reprofilizujú klinické pracoviská a zvyšujú počty lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19.

"Z uvedeného počtu je 128 postelí s kyslíkom, 15 JIS lôžok a 16 lôžok s možnosťou pripojenia na umelú pľúcnu ventiláciu. Trend hospitalizácií je stúpajúci, obsadenosť covidových lôžok je približne 80 percent, kapacita umelých pľúcnych ventilácií je naplnená," uviedla Kapustová.

Upozornila, že nemocnica je nútená redukovať bielu medicínu, pričom sa zohľadňujú aktuálne lôžkové a personálne kapacity. 

"Reprofilizácia sa dotkla kliniky infektológie a cestovnej medicíny, kliniky pneumológie a ftizeológie, ortopedickej kliniky, urologickej kliniky, dermatovenerologickej kliniky, internej kliniky gastroenterologickej, kliniky detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny, chirurgickej kliniky. Pacientom sa poskytuje v plnom rozsahu iba neodkladná lôžková zdravotná starostlivosť," dodala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin.

Onkologická liečba pacientov podľa nej pokračuje v štandardnom režime, obmedzená je však onkochirurgia. "Operačné programy jednotlivých kliník sa flexibilne prispôsobujú personálnym kapacitám kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny. Ambulantná starostlivosť sa poskytuje v rozsahu, aký umožňujú personálne kapacity pracovísk. Naďalej platí zákaz návštev hospitalizovaných pacientov," dodala Kapustová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok