Mačkopes, nutnosť, lobing. Politici sa v názoroch na lockdown a opatrenia rozchádzajú

TA3/hm
25.11.2021 12:13

Na Slovensku začal od štvrtka polnoci platiť dvojtýždňový lockdown pre očkovaných i neočkovaných. Odporúčania konzília vláda vypočula len čiastočne. Z navrhovaných troch týždňov sú nakoniec len dva, a otvorené zostávajú i školy. Na opatrenia a riešenie náročnej situácie majú politici rozdielne názory.

Opäť prežívame Vianoce, tvrdí matematik Kollár. Je možné, že šírenie vírusu je na vrchole
TASR/Jaroslav Novák

Sériu pravidiel, ktoré je potrebné dodržiavať najbližších 14 dní, predstavili na tlačovej konferencii v stredu len premiér Eduard Heger, ministri z OĽANO - Igor Matovič a Vladimír Lengvarský, a hlavný hygienik Ján Mikas. Zástupcovia koaličných partnerov na tlačovke absentovali. Ako prvý o lockdowne však informoval minister hospodárstva Richard Sulík, ktorého strana vetovala zatváranie škôl, a médiám poslala stanovisko o odmietnutí lockdownu pre zaočkovaných ministerka investícií Veronika Remišová. Jednotný názor na zákaz vychádzania a prísnejšie opatrenia by sme naprieč politickým spektrom čakali márne.

Strana Hlas-SD vystúpila na tlačovej konferencii, kde jej predstavitelia vyhlásili, že lockdown je priamym dôsledkom zlyhania vlády. "Je to ako cez kopirák, kde Matovič a Krajči zlyhali v druhej vlne a dnes v ich amaterizme pokračuje Heger a Lengvarský. Je to mačkopes, ktorý nemusí priniesť očakávané výsledky, a ľudia budú zbytočne obmedzovaní bez zásadnej zmeny kritického stavu v nemocniciach," uviedla strana neskôr na sociálnej sieti.

S koaličným partnerom v otázke zatvárania škôl otvorene nesúhlasí Igor Matovič. Po rozhodnutí zrušiť pred pár týždňami deťom v školách ochranné rúška, sa školy podľa neho stali "rozbuškou covidu až sa nám rozhorelo celé Slovensko". Ako expremiér uviedol v príspevku s názvom "Deti ako pokusní králici", s obrovským náskokom sú najviac pozitívne školopovinné deti a ich rodičia. V príspevku kritizoval, že napriek odporúčaniu najlepších slovenských odborníkov zavrieť aspoň na sedem dní druhý stupeň základných škôl a stredné školy, strana SaS odporúčanie vetovala.

Jurajovi Šeligovi zo strany Za ľudí je ľúto, že schválili lockdown aj pre ľudí, ktorí boli zodpovední, a očkovali sa. Ako podotkol, hoci máme na Slovensku dostatok pľúcnych ventilácií, nemá ich kto obsluhovať, pretože chýba personál. Vyzval zároveň na rešpektovanie pravidiel. Lockdown podľa neho sám o sebe nie je riešením, lebo nevytvorí kolektívnu imunitu. Ľudí opäť pozval k očkovaniu.

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková sa obáva, že lockdown pre neočkovaných aj očkovaných, odradí ďalších ľudí od vakcinácie. "Milióny ľudí v najbližších týždňoch pripravíme o slobodu a obávam sa, že tým od očkovania odradíme tých, ktorí mali byť dnes zvýhodnení. Čím dlhšie takýto lockdown bez rozdielu bude trvať, tým viac zničíme motiváciu sa očkovať," napísala s tým, že za správne riešenie považuje lockdown len pre nezaočkovaných.

Podľa poslankyne Márie Šofranko z OĽANO je situácia mimoriadne vážna a obmedzenie pohybu je nevyhnutné. "Buďme, prosím, zodpovední a ohľaduplní. Ďakujem všetkým za dodržiavanie opatrení," uviedla v statuse.

Za postojom SaS stojí aj Anna Zemanová. Na vzdelanie nemôžeme podľa nej zabúdať ani počas pandémie. Po desiatich dňoch lockdownu sa chcú v strane "usilovať o splnenie ďalšieho prísľubu" o uvoľnení opatrení pre očkovaných.

Poslanec opozičného Smeru-SD Richard Takáč v stredu podvečer kritizoval vládne hnutie OĽANO a snem, ktorý zorganizovalo 17. novembra. "Premiér tvrdil: Horí nám dom! OĽANO si zatiaľ chystalo prvý snem v histórii. Ešte pred pár dňami mali "pandémiu pod kontrolou," dnes musia siahnuť na lockdown. Schizofrenická vláda nás ťahá ku dnu!" uviedol v príspevku na Facebooku.

Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka nesúhlasia so zákazom účasti veriacich na bohoslužbách. "Rozumieme vážnosti situácie, ale toto rozhodnutie vlády je jedno z najreštriktívnejších v Európe. V susednom Rakúsku, kde je rovnako schválený lockdown, je možné konať bohoslužby aspoň v obmedzenej miere, a takto sme to navrhovali aj členom vlády. Mrzí nás, že naše pripomienky neboli akceptované," vyjadril sa poslanec Vašečka.

Odídenec zo Za ľudí poslanec Tomáš Lehotský reagoval slovami, že lockdown je krajným riešením, ktoré je momentálne nevyhnutné. "Sme v situácii, kedy je potrebné byť radšej opatrný, ako sa spoliehať na optimistické scenáre. Aj preto, že s covidom vie naša ekonomika žiť lepšie, ako pri poslednom lockdowne," uviedol.

Poslankyňa Romana Tabak sa po schválení zákazu vychádzania na Facebooku vyjadrila v krátkom statuse. "Vznik našej Slovenskej republiky nezačal koronou a ani ňou neskončí! Zvládneme to všetci spolu!"

Poslanec národnej rady Tomáš Taraba na Facebooku kritizoval zatvorenie maloobchodných prevádzok. "Takže Tesco, Lidl a spol. opäť zhltnú všetky predvianočné tržby na úkor slovenského maloobchodu. To musel byť silný lobing," napísal v príspevku.

Predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák podporil v reakcii na lockdown zdravotníkov a ministra Vladimíra Lengvarského. Prijať prísne opatrenia je podľa neho nutné. "Nateraz na vyhlásenie núdzového stavu vláda nepotrebuje súhlas parlamentu. Ľudia však musia vedieť a cítiť, že všetky kroky, rozhodnutia a opatrenia sa robia pre nich. Už si nesmieme dovoliť politické okázalé odkazy, ale tvrdú prácu pre ľudí, nás všetkých, naše rodiny," reagoval.

Na Slovensku od štvrtka platí na 90 dní núdzový stav. Schválený je aj zákaz vychádzania, neplatí od 1.00 do 5.00 h.

Účinnosť lockdownu má vláda vyhodnotiť po desiatich dňoch, kedy rozhodne, ako ďalej. Ak by došlo k zjemneniu opatrení, najskôr by sa uvoľňovali pre očkovaných. Prehľad výnimiek zo zákazu vychádzania nájdete v prehľadom článku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok