O covide nemali ani potuchy. Zabudnutí domorodci sa o koronavíruse dozvedeli až s vakcínou

TA3 ČTK
24.11.2021 11:00

Vodca domorodej komunity v odľahlej časti amazonského pralesa v Peru sa o pandémii covidu dozvedel len v októbri, kedy do jeho dediny doplávali na lodi zdravotníci s vakcínami. Ich presun do miest, kam nevedú cesty, trval tri dni.

Letecký pohľad na ekvádorský národný park Yasuni v Amazonskom pralese, ktorý sa tiež otvoril ťažbe ropy.
TASR/AP

Píše o tom agentúra Reuters. "O covide sme nič nevedeli. Teraz o tom počujeme prvýkrát," uviedol prostredníctvom tlmočníka Mariano Quisto, miestny náčelník kmeňa Urarina, ktorý žije hlboko v pralese peruánskej Amazónie. 

Živia sa lovom a rybolovom

Do dediny Mangual v riedko obývanom regióne na severe Peru dorazili zdravotníci spoločne s pracovníkmi Medzinárodného červeného kríža. V člnoch pri plavbe z mesta Iquitos, ktoré je správnym strediskom provincie Loreto, strávili v priebehu troch dní 26 hodín. Samotné mesto Iquitos je pritom prístupné len lodnou alebo leteckou dopravou, okrem Amazonky ho so zvyškom sveta nespájajú žiadne cesty. 


Dedina Mangual je proti prúdu rieky najvyššie položenou. Jej obyvatelia sa živia lovom a rybolovom, žijú vo vyvýšených drevených chatrčiach a nemajú elektrinu. Spojenie so svetom vonku je iba minimálne a miestny jazyk sa storočia vyvíjal tiež v úplnej izolácii. 

Zdravotníci viezli na lodiach 800 dávok čínskej vakcíny Sinopharm a chladili ich suchým ľadom. V novembri budú musieť pre druhú dávku plavbu absolvovať znova. "Rozhodla som sa nechať zaočkovať, aby som neochorela," uviedla jedna z miestnych žien. "Je totiž možné, že ak k nám prídu obchodníci, tak ochorenie privezú so sebou, a nakazia nás," dodala.

Jeden z najizolovanejších kmeňov

"Žiadna skupina sa tu už roky neobjavila. Tieto komunity sú skutočne zabudnuté," hovorí Gilberto Inuma z organizácie Fepiurcha, ktorá sa zasadzuje o práva kmeňa Urarina. K tomuto kmeňu, jednému z najizolovanejších v Peru, patrí podľa oficiálnej štatistiky asi 5800 ľudí. Napriek tomu podľa Inuma do niektorých dedín koronavírus prenikol, na Covid-19 zomrelo najmenej päť ľudí.

Náročná plavba proti prúdu rieky ukazuje, akou ťažkou úlohou môže byť vakcinácia domorodých obyvateľov, ale i dostupnosť zdravotnej starostlivosti v odľahlých dedinách. Podľa Quista nie je v dedine lekár. Problémom je aj postarať sa napríklad o chorých s maláriou, hnačkou alebo s bolesťami hlavy či zápalom spojiviek. "Nevieme, ako sa o pacientov postarať. Je to naša veľká starosť," tvrdí Quisto. Podiel očkovaných medzi domorodými obyvateľmi v Peru je veľmi nízky. V celej krajine má obe dávky vakcíny asi polovica obyvateľov. Medzi Indiánmi je to len pätina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok