Ženám, ktoré sa zaočkovali počas tehotenstva, sa rodia bábätká dobre chránené pred covidom

TA3 ČTK
22.11.2021 13:00

Novorodencov proti covidu najlepšie chráni vakcína, ktorá je tehotnej žene podaná medzi 27. a 31. týždňom tehotenstva. S odkazom na vedeckú štúdiu Hebrejskej univerzity a nemocnice Hadasa v Izraeli o tom informoval denník Haarec.

tehotná tehuľka (SITA)
SITA

Štúdia preukázala, že po očkovaní v tejto fáze tehotenstva mali novorodenci viac protilátok ako tí, ktorých matky sa nechali v čase gravidity očkovať skôr alebo neskôr. Štúdia sa realizovala na 171 tehotných ženách, ktorých priemerný vek bol 31 rokov. Boli rozdelené do dvoch skupín, prvá bola zaočkovaná medzi 27. a 31. týždňom tehotenstva, druhá medzi 32. a 36. týždňom.

Mali dvakrát viac protilátok

Ukázalo sa, že ženám očkovaným v neskoršej fáze sa narodili deti s úrovňou protilátok o 40 percent nižších, ako mali novorodenci druhej skupiny matiek. Navyše, v skupine tehotných očkovaných medzi 27. a 31. týždňom mali deti dvakrát viac protilátok ako matky samotné. V druhej skupine sa množstvo protilátok novorodencov a matiek nelíšilo.

Štúdia bola publikovaná v odbornom časopise Clinical Microbiology and Infection. "Domnievame sa, že placenta je schopná filtrovať a vybrať iba najúčinnejšie protilátky nutné k neutralizácii vírusu. Pozorovali sme to na type protilátok a pri testoch sily neutralizácie," uviedol jeden z autorov štúdie Amichal Rottenstreich.

V Izraeli bolo schválené očkovanie detí od päť do 11 rokov. V štádiu klinických testov sú vakcíny určené deťom od šiestich mesiacov do štyroch rokov.

Proticovidové očkovanie detí do 11 rokov schválila tiež Kanada, v Spojených štátoch sa začalo očkovanie takto starých detí vakcínou Pfizer/BioNtech začiatkom novembra. V Číne, Spojených arabských emirátoch, Kambodži a Kolumbii sa deti pod 12 rokov môžu očkovať vakcínou Sinovac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok