Arriva stále nevyriešila výpadky spojov, šoférov lákajú aj nástupným bonusom

TA3 TASR
18.11.2021 10:13

Aj vo štvrtok pretrvávajú obmedzenia v prímestskej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji. Dôvodom výpadkov spojov je nedostatok vodičov.

Problémový Pezinok a Senec

Zverejnené cestovné poriadky na webe dopravcu potvrdzujú, že výpadky postihnú najmä linky v okolí Pezinka a Senca, zrušenie sa dotklo prvých ranných a posledných večerných spojov. Podľa portálu imhd.sk sa pri porovnaní s pôvodnými grafikonmi zrušilo približne 43 percent spojov (z 1781 pôvodne plánovaných bolo zrušených 767). Bratislavský samosprávny kraj cituje dispečing Bratislavskej integrovanej dopravy, ktorý konštatuje, že oproti strede (17. 11.) prišlo k zlepšeniu. "Pri avizovaných spojoch sú len mierne výpadky," uvádza BID.

Masívne výpadky spojov v dôsledku nedostatku vodičov prímestských autobusov nastali už v pondelok (15. 11.), v prvý deň zmeny dopravcu regionálnej autobusovej dopravy. Predseda BSK Juraj Droba na sociálnej sieti informoval, že situácia sa postupne zlepšuje, počet vodičov sa zvyšuje každým dňom. V stredu (17. 11.) informoval, že záujem o prácu má približne 70 adeptov. "Pri počte 100 chýbajúcich vodičov by to výrazne mohlo pomôcť riešiť situáciu."

Bonus aj valorizácia platu

Droba počas sviatočnej stredy preveroval situáciu v teréne, navštívil technologickú prevádzku pre nové autobusy a kontroloval kvalitu zázemia pre vodičov a zamestnancov v Bratislave aj v Malackách. "Hovorili sme aj priamo s vodičmi, ktorí práve oddychovali, väčšina z nich prešla od bývalého dopravcu. Ich nové pracovné podmienky sú veľmi dobré," vyjadril sa Droba.

Droba informoval, že s Arrivou sa podarilo vyrokovať nástupný bonus vo výške 4000 eur. Ten bude vyplatený aj spätne tým, ktorí už pre nového dopravcu pracujú. Ďalším krokom na zlepšenie situácie vodičov je 5-percentná pravidelná ročná valorizácia platu, "ktorú vypláca župa, takže ju vieme garantovať už budúci rok".

Sanovať vynechané spoje by mali aj súkromní dopravcovia, Arriva pracuje na ich zazmluvnení. Droba zdôraznil, že župa nemá možnosť návratu k pôvodnému dopravcovi a neurobí to. "Cesta nazad nie je možná. Ak vám niekto bude tvrdiť opak, nevie, o čom hovorí. Ak teda chcete naďalej za slušných pracovných podmienok jazdiť pre kraj, vaša šanca je teraz. O mesiac už budú tieto miesta obsadené," napísal na svojom Facebooku.

Droba na pondelkovom (15. 11.) rokovaní so zástupcami spoločnosti Arriva dal dopravcovi deväť pracovných dní na to, aby problém do veľkej miery vyriešil. Zároveň avizuje, že ho za výpadky spojov neminú vysoké sankcie. BSK s Arrivou ako víťazom tendra podpísal zmluvu na desať rokov za vyše 330 miliónov eur.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok