Kauza Babylon: Na súde pokračuje proces s exšéfom kontrarozviedky SIS Arpášom

TA3 TASR
19.11.2021 15:59

Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica v piatok pokračovalo hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomírom Arpášom. Ten je spoločne s právnikom Františkom Polákom a Ľubomírom T. obžalovaný v rámci akcie Babylon.

Kauza Babylon: Na súde pokračuje proces s exšéfom kontrarozviedky SIS Arpášom
TASR / Jaroslav Novák

Ako uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková, na štvrtkovom hlavnom pojednávaní boli vypočúvaní predvolaní svedkovia. V piatok proces pokračoval ďalším dokazovaním, a to čítaním listinných dôkazov.

Ľubomír Arpáš je spoločne s Františkom Polákom a Ľubomírom T. obžalovaný z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania. Obvinení boli v rámci minuloročnej akcie Babylon, pri ktorej Národná kriminálna agentúra zadržala dovedna päť osôb.

Trojica mala podľa obžaloby vydierať majiteľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa. Ten bol obvinený v inej daňovej trestnej činnosti a jeho právnym zástupcom bol práve František Polák. Od podnikateľa mali obžalovaní žiadať úplatky výmenou za to, že polícia nebude vyšetrovať podozrenia v jeho firmách. Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry mali fungovať ako organizovaná skupina.

V prípade preukázania viny je najprísnejšou sadzbou pre obžalovaných trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov až doživotie. Poškodená strana si v rámci súdneho konania uplatňuje náhradu škody voči obžalovaným vo výške 1 750 000 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok