Sťažnosť neprešla, trojica vrátane exšéfa zo SIS zostáva vo väzbe

TA3 TASR
18.12.2020 15:50

Trojica mužov vrátane bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomíra Arpáša zadržaná v rámci policajnej akcie Babylon zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd na svojom neverejnom zasadnutí, ktorý tak zamietol sťažnosti obvinených voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Sťažnosť neprešla, trojica vrátane exšéfa zo SIS zostáva vo väzbe
TASR/Jaroslav Novák

V cele sú od novembra

"Senát 2T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodné sťažnosti obvinených Ľubomíra A., Františka P. a Mareka T. proti uzneseniu ŠTS o ich vzatí do väzby s odôvodnením, že kolúzne a preventívne dôvody väzby, tak ako ich špecifikoval ŠTS, sú u všetkých troch obvinených dané," objasnila hovorkyňa. Senát 2T je v zložení Peter Paluda, Martin Piovartsy a Dana Wänkeová.

ŠTS zobral trojicu do väzby 26. novembra. Dôvodom väzby bola obava z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba. Osoby boli zadržané v rámci policajnej akcie Babylon 24. novembra. Medzi piatimi zadržanými bol spomínaný Arpáš a aj advokát František Polák. Vyšetrovateľ voči nim vzniesol obvinenie z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania v súbehu s obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti a voči jednej obvinenej osobe aj z trestného činu podplácania.

Fotografoval sa v nacistickej uniforme

Polák naďalej čelí minuloročnému obvineniu z extrémistických trestných činov. V mesiaci august 2020 pribral vyšetrovateľ NAKA do konania znalca z odvetvia politický extrémizmus, a to na pokyn dozorového prokurátora. Pôvodne vyhotovený znalecký posudok z tohto odvetvia považoval totiž dozorový prokurátor za nedostatočný.

Advokáta v máji minulého roku ŠTS v Pezinku vzal do väzby. Polícia ho obvinila po akcii Plukovník z trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a z prechovávania a rozširovania extrémistických materiálov. V lete 2019 ho NS SR prepustil, keď nezistil dôvody väzby, konkrétne obavu z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. U právnika mali počas spomínanej policajnej razie nájsť viacero predmetov s fašistickou symbolikou. Okrem toho sa advokát nechal vyfotografovať v nacistickej uniforme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok