Ako prinavrátiť chuť do jedla, keď ste chorí? Treba začať suchým rožkom a varenými zemiakmi

TA3/bd
4.11.2021 09:00

Chrípka je vírusová infekcia, ktorá postihuje najmä váš nos, pľúca a hrdlo. Môže spôsobiť aj hnačku, vracanie a zníženú chuť do jedla. Hoci má podobné príznaky ako bežná nádcha alebo žalúdočná chrípka, ide o účinky vírusu. Môže viesť k vážnym komplikáciám, ktoré postihnú ročne tisíce ľudí.

Ako prinavrátiť chuť do jedla, keď ste chorí? Treba začať suchým rožkom a varenými zemiakmi
FreePik

Príznaky chrípky

Najčastejšími príznakmi chrípky sú zimnica, bolesti tela, závraty, bolesti hlavy, nevoľnosť, nedostatok energie, začervenanie tváre, nevoľnosť a vracanie. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať astmu, srdcové zlyhanie, potenie, upchatý nos, stratu chuti do jedla a bolesti svalov. Celkové príznaky trvajú asi dva až štyri dni a potom ustúpia. Respiračné symptómy pretrvávajú štyri až sedem dní.

zemiaky FreePik

Chuť do jedla

Strata chuti do jedla je bežná, najmä ak sa u vás objavili príznaky ovplyvňujúce tráviaci systém, ako je vracanie, nevoľnosť alebo hnačka. Dehydratácia je tiež veľkým problémom v súvislosti s chrípkou. Zvýšte príjem tekutín popíjaním horúceho čaju, polievok a vody. Jedzte základnú stravu, ktorá pozostáva z nevýrazných jedál ako sú suché rohlíky, biela ryža, banány, kuracie mäso a varené zemiaky. Ak nie ste schopní poriadne konzumovať akékoľvek jedlo, choďte na ďalšie vyšetrenie k lekárovi. 

chripka FreePik

Liečba

Vaša chuť do jedla sa nemusí vrátiť, kým sa vírus nedostane z vášho systému. Lekár vám môže predpísať špecifické antivírusové lieky. Okrem predpísaných liekov dodržiavajte spánkový režim a  zvýšený príjem tekutín.

dezinfekcia FreePik

Prevencia

Najlepšou obranou proti chrípke sú preventívne opatrenia. Umývajte si často ruky horúcou vodou a mydlom. Keď nie je k dispozícii voda, používajte dezinfekčné prostriedky na ruky. Dezinfikujte bežne používané predmety ako sú kľučky dverí, pracovné dosky a toalety. Vyhnite sa kontaktu s chorými ľuďmi, zostaňte doma, ak máte teplotu. Nechajte deti doma zo školy alebo škôlky, ak sa vám zdajú byť choré.

INFO: Ak zaznamenáte rýchly úbytok hmotnosti, cítite sa na omdletie, vyhľadajte pohotovostnú lekársku pomoc. Môžu to byť príznaky vážnejšieho stavu, ktorý nesúvisí s chrípkou.

Témy: Rohlik.cz
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok