Kňažko v TA3: So slobodou sa spája zodpovednosť. Treba ju chrániť, nie je to dar

TA3
17.11.2021 15:31

Sloboda je veľmi krehká hodnota. Našej spoločnosti ju získali novembrové udalosti spred 32 rokov. O slobode, demokratických hodnotách, ale aj o udalostiach 17. novembra sme sa rozprávali s Milanom Kňažkom, hercom, bývalým politikom, ale hlavne jedným z tribúnov Nežnej revolúcie.

Ľudia chceli žiť lepšie a inak

S Nežnou revolúciou sa spájajú mnohé známe mená a osobnosti, podľa Kňažka však netreba zabudnúť ani na desaťtisíce ľudí, ktoré vyšli do ulíc a na námestia. "Bez nich by sa tá zmena s najväčšou pravdepodobnosťou neuskutočnila, moc sa už bála zasiahnuť," uviedol s tým, že vtedy sa v ľuďoch ukázalo to najlepšie a najkrajšie, čo v nich je. "Ľudia chceli byť k sebe lepší a boli odhodlaní niečo pre to urobiť," dodal.

Ľudia chceli žiť podľa neho lepšie a inak. "Spoločne sa postavili za pravdu a spravodlivosť. Kto nezažil chvíle neslobody, nevie oceniť ani jej cenu," spresnil s tým, že mnohí dnes zabúdajú, že sloboda je spojená aj so zodpovednosťou.

Svoju minulosť by sme mali poznať

Aký odkaz má pre ľudí revolúcia dodnes? Sme na ceste, za ktorú pred 32 rokmi ľudia stáli na námestiach? Základom je podľa Kňažka spravodlivosť, inak sa spoločnosť rozpadne. "Už na školách by sa deťom malo vysvetľovať, aké sú naše práva a povinnosti, aký orgán je štát a ako sa správať, aby sme sa vyhli istým rizikám," uviedol s tým, že sa to v dnešnej dobe skôr podceňuje.

Ľudia podľa Kňažka potrebujú poznať svoju minulosť. Zároveň verí tomu, že mladí ľudia nedopustia, aby sme sa vrátili späť k totalitným režimom. "Slobodu si treba chrániť, nie je to dar," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok