Nedovoľte deťom diétovať, zničí im to srdce. Prvý signál je vysoký krvný tlak

TA3/bd
11.10.2021 09:00

Hladovka je druh podvýživy, ktorá je spôsobená nedostatkom jedla alebo konzumáciou jedla, ktoré nie je dostatočné pre výživové potreby vášho tela. Nejesť jeden deň alebo dlhšie už spôsobí hlad. Hladovka a podvýživa majú dlhodobý vplyv na krvný tlak.

Nedovoľte deťom diétovať, zničí im to srdce. Prvý signál je vysoký krvný tlak
Pixabay

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia je stav, keď je váš krvný tlak zvýšený na úroveň dostatočnú na to, aby vám ublížil. Minimálny krvný tlak na diagnostikovanie hypertenzie je 140/90 mmHg. Správne hodnoty systolického a diastolického tlaku sú veľmi dôležité. Je však typické, že ľudia starší ako 50 rokov majú hypertenzný systolický tlak, aj keď ich diastolický tlak zostáva normálny. Faktory, ako je nedostatok draslíka a vitamínu D vo vašej strave, zvyšujú riziko vzniku hypertenzie. Nadmerný stres tiež spôsobí prudký nárast krvného tlaku, aj keď dočasne.

krvny tlak FreePik

Podvýživa a vysoký krvný tlak

Hladovka a podvýživa vystavujú váš organizmus stresu, ako aj potenciálnym nedostatkom draslíka a vitamínu D. V dôsledku týchto faktorov sa krvný tlak pravdepodobne zvýši. Štúdia z roku 2004 zistila, že krvný tlak sa zvýšil u podvyživených detí vrátane tých, ktoré sa o šesť rokov neskôr zotavili z podvýživy. 

Štúdie sa zúčastnilo 172 chudobných detí, ktoré boli staršie ako 2 roky. Zo 172 detí, ktoré sa zúčastnili, 91 malo podvýživu, 20 sa z podvýživy zotavilo a zvyšných 61 nebolo podvyživených. Hodnoty krvného tlaku boli porovnané s údajmi zo skupiny, ktorá nebola podvyživená. Výsledky štúdie zistili, že obe skupiny mali hodnoty krvného tlaku, ktoré boli až o 29 mmHg vyššie, ako hodnoty krvného tlaku kontrolnej skupiny. Zistenia podporujú tvrdenie, že hladovanie skutočne zvyšuje krvný tlak.

srdce FreePik

Účinok hladovania v detstve 

Obmedzená strava v detstve zvyšuje riziko vzniku hypertenzie neskôr v živote. Väčšina mužov vystavených ťažkému hladu vo veku od 6 do 15 rokov zomrela na ischemickú chorobu srdca a cerebrovaskulárne ochorenie, stavy spojené s hypertenziou. 

DASH diéta a krvný tlak

Dodržiavanie DASH stravy na zastavenie hypertenzie je jedným zo spôsobov, ako zvládnuť hypertenziu a predchádzať podvýžive a hladu. Je špeciálne navrhnutá tak, aby vám pomohla znížiť príjem sodíka a jesť rôzne potraviny, ktoré obsahujú živiny, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak, napríklad draslík, vápnik a horčík. Je známe, že DASH začne mať pozitívne účinky na váš krvný tlak asi dva týždne po tom, ako začnete držať diétu.

deti Pixabay

Rodičia, nevystavujte deti v rannom veku striktnej strave a sledujte, či dieťa nedrží samé svoju vlastnú diétu, nemá bulímiu alebo anorexiu, ktorá by mu mohla v dospelosti spôsobiť vysoký krvný tlak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok