Sedenie s prekríženými nohami je nebezpečné. Kŕčové žily ako dôsledok sú ešte najmenší problém

TA3/bd
6.10.2021 18:00

Príliš dlhé sedenie nám neprospieva a je spojené so zvýšeným rizikom úmrtia z rôznych chronických chorôb. Jedna poloha v sede je obzvlášť závažná, a tou je prekríženie jednej nohy cez druhú. Bol obviňovaná zo všetkého, od krvných zrazenín cez vysoký krvný tlak až po problémy s chrbtom. Je to však naozaj také zlé?

Sedenie s prekríženými nohami je nebezpečné. Kŕčové žily ako dôsledok sú ešte najmenší problém
FreePik

Bolesť krížov

Mnohým ľuďom sa sedí na stoličke s prekríženými nohami pohodlnejšie, než keď majú obe chodidlá položené na zemi. Len veľmi málo z nás má dokonalú symetriu v kostre. Niektorí ľudia majú napríklad anatomické rozdiely v dĺžke nôh, ktoré môžu v stoji spôsobiť sklon panvy. Preloženie jednej nohy na druhú pomáha predchádzať tejto nerovnováhe.

Aj keď sa v tejto pozícii môžete cítiť v danej chvíli dobre, neskôr sa môže váš problém ešte zhoršiť. Sedenie s prekríženými nohami kladie na kĺby medzi panvou a krížami asymetrické napätie. V týchto nosných kĺboch je chrupavka, ktorá môže pri nesprávnom zarovnaní alebo podráždení napučať, čo môže mať za následok bolesť chrbta.

krize FreePik

Zlé držanie tela

Pravidelné prekrývanie si nôh môže spôsobiť vyladenie tela do neprirodzenej polohy a spôsobiť skoliózu, bočné zakrivenie chrbtice, skrátenie dĺžky kmeňa a deformácie chrbtice. Môžete si tiež všimnúť krívanie na postihnutej strane. Aj keď na svojom postoji spočiatku nemusíte pozorovať nič zlé, zlé držanie tela má dlhodobé dôsledky na kostru. Kým si to všimnete, môže dôjsť k poškodeniu alebo opotrebovaniu, ktoré je už ťažké zvrátiť.

Krvné zrazeniny

Viete, ako funguje cirkulácia krvi v tele? Krv bohatá na kyslík vychádza zo srdca a dodáva tepnám kyslík do celého tela, pričom dodáva svalom a mozgu energiu. Obeh je dôležitý pre optimálnu funkciu a tiež ako prevencia komplikácií, ako sú srdcové choroby a mozgová príhoda. Keď si prekrížite stehná, stlačíte niektoré žily na nohách, čím spomaľujete prietok krvi. V dôsledku toho sa krv môže hromadiť v žilách, čo môže mierne zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín v nohách.

nohy FreePik

Je však veľmi nepravdepodobné, že by sa zdravému človeku vyvinula krvná zrazenina spôsobená iba prekrývaním nôh. Napriek tomu sa treba čo najviac vyhýbať sedeniu v tejto polohe dlhšie ako 10 až 15 minút. Ak máte rizikový faktor pre krvné zrazeniny, je dôležité držať obe nohy na podlahe. Tieto rizikové faktory zahŕňajú:

  • Rakovina
  • Rodinná anamnéza krvných zrazenín
  • Nedávna hospitalizácia
  • Dlhý let, kde ste dlhší čas imobilní 

Tehotné ženy by si mali dávať obzvlášť pozor. Počas tehotenstva sa krv ľahšie zráža, aby sa znížila je strata počas pôrodu. Tehotné ženy majú tiež obmedzený prietok krvi, pretože im plod sedí na dolnej žile v bruchu, ktorá sa vracia do srdca. Prekríženie nôh môže toto zúženie ešte zhoršiť.

INFO: Prekrížením si nôh môžete ohnúť žily na nohách, čo obmedzuje prietok krvi a môže spôsobiť venostázu, keď sa v žilách hromadí krv. Prekríženie nôh ešte viac zúži a zvýši riziko zrážania.

tehotenstvo FreePik

Zvýšený krvný tlak

Ak by ste si porovnali krvný tlak prekrížených nôh, zistili by ste mierne zvýšenie. V súvislosti so zúženým prietokom krvi dochádza k prechodnému zvýšeniu srdcového výdaja, ale nie je to závažný problém, pokiaľ nemáte vysoký krvný tlak alebo cukrovku. Keď však máte chronický stav, môže to mať dlhodobé škodlivé účinky.

Mravenčenie v nohách

Pri prekrížení nôh môžete cítiť brnenie alebo znecitlivenie. Je to spôsobené nárazom peroneálneho nervu, čo však nespôsobuje žiadne poškodenie. Existuje malá pravdepodobnosť, že by sa po dlhšom čase mohla vyvinúť necitlivosť. 

nohy FreePik

Kŕčové žily

Zvyšujete si šance na vznik vyvýšených, opuchnutých a skrútených žíl, k čomu prispieva hlavne:

  • Pokročilý vek
  • Dlhé státie
  • Sedavý spôsob života
  • Obezita
  • Rodinná anamnéza kŕčových žíl
  • Tehotenstvo alebo pôrod

Pre lepšiu cirkuláciu seďte s oboma nohami na podlahe a často vstávajte kvôli prestávkam.

Lepší spôsob sedenia

Upravte stoličku tak, aby kolená zvierali pravý uhol (v prípade potreby použite podnožku). Umiestnite monitor počítača, telefón, myš a ďalšie vybavenie, aby ste zaistili pohodlie a správne držanie tela. Ak je váš zvyk prekrížiť si nohy tak zakorenený, že sa vám inak nesedí dobre, aspoň si častejšie striedajte nohy. Pohodlie môžu zvýšiť aj odstupňované kompresné pančuchy, ktoré sa tiahnu až ku kolenu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok