Viac ublíži ako pomôže? Združenie miest a obcí Slovenska kritizuje Matovičovu revolúciu

TA3 TASR
15.11.2021 10:07

Združenie miest a obcí Slovenska principiálne odmieta koncept daňovej revolúcie predstavený vicepremiérom a ministrom financií Igorom Matovičom. Združenie si myslí, že navrhované financovanie zvyšovania príspevkov pre rodiny s deťmi mimoriadne ublíži ekonomike samospráv a negatívne sa prejaví na kvalite a rozsahu služieb, ich dostupnosti a obslužnosti územia.

Rokovanie vlády SR
TA3 / David Duducz

Združenie kritizuje najmä to, že jedným z riešení financovania má byť aj nižší rast podielových daní, ktoré patria samosprávam. O postoji ZMOS informoval v pondelok riaditeľ kancelárie združenia Michal Kaliňák. Mestá a obce by tak ostali ukrátené o 200 miliónov eur ročne. Podľa ZMOS by to obmedzilo ich základné funkcie a úlohy. "A tiež to výrazne obmedzí rozsah sociálnej politiky, podpory kultúry, regionálneho školstva a rozvoja lokálnej hospodárskej politiky. Teda inými slovami, štát týmto rozhodnutím spôsobí viac škody, ako úžitku," skonštatoval Kaliňák.

Slovensko má tiež nedočerpané eurofondy

ZMOS vyzdvihlo, že ak štát skutočne má záujem podporiť rodiny a deti, mal by napríklad navýšiť dotáciu na výstavbu nájomných bytov, ktorá napriek deklarácii vlády podporovať nájomné bývanie je v návrhu štátneho rozpočtu na nedostatočných 20 miliónoch eur. Ďalším návrhom ZMOS je skvalitňovanie verejných služieb využitím eurofondov.

"Napríklad pre skvalitňovanie škôl, rozvoj sociálnych služieb, pre odkanalizovanie mnohých miest a obcí, na opatrenia sledujúce riešenie negatívnych dosahov klímy, vyriešenie dostupnosti potravín vo viac ako 102 potravinových púšťach a podobne," vymenoval Kaliňák. Naopak, Slovensko má nedočerpanú viac než polovicu eurofondov z aktuálneho obdobia a mohlo by už 11 mesiacov čerpať aj nové eurofondy, keby už malo v Európskej komisii schválený nový Operačný program Slovensko.

"ZMOS je presvedčené, že v čase príprav rozpočtov miest a obcí na budúci rok a v turbulentnom období, ktoré aktuálne žijeme, nie sú prezentované úvahy o financovaní vybraných častí verejných politík vhodné, ani správne," pripomenul Kaliňák s tým, že preto združenie apeluje na prijatie opatrení, ktorými samosprávy získajú ekonomickú a legislatívnu stabilitu, pretože ich miera dôveryhodnosti v porovnaní so štátom dokazuje, že komunál vie mimoriadne efektívne a vhodne riešiť mnohé životné situácie každej zo skupín obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok