Matovič predstavil prvú časť reformy na podporu rodín. Sulík chce najskôr vidieť návrh

TA3 TASR
14.11.2021 15:12

Minister financií Igor Matovič na nedeľňajšej tlačovej konferencii predstavil časť daňovej reformy, ktorá sa týka rodín s deťmi. O tom, či Matovičova reforma nezostane len na papieri, rozhodne politická podpora. Podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík tvrdí, že návrh ministra financií zatiaľ nevidel. Skeptický je aj líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Štát sa chystá podporiť rodiny s deťmi vo väčšej miere než doteraz. Informoval o tom v nedeľu minister financií Igor Matovič. Navrhuje zvýšiť prídavky na dieťa z 25,50 eura mesačne na 30 eur do veku 18 rokov a na 50 eur mesačne od 18 rokov až po dokončenie denného vysokoškolského štúdia. 

Ďalšou zmenou by malo byť zvýšenie príspevku na krúžky a doučovanie z 12 eur na dieťa na 70 eur. Zvýšiť chce aj daňový bonus z 23 až 46 eur na 70 eur pre všetkých na dieťa do 18 rokov. Zvýšiť sa má aj rekreačný bonus zo šiestich na 30 eur. Príspevky sa odvíjajú od toho, či ide o pracujúcich alebo nepracujúcich rodičov. Pri rodine, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, tieto opatrenia dokopy dajú 200 eur na dieťa mesačne, pri nepracujúcich rodičoch 100 eur.

Minister vyčíslil, že zvýšenie prídavkov na dieťa z aktuálnych 25,50 eura na 30 eur mesačne do 18 rokov veku a na 50 eur nad 18 rokov až do ukončenia vysokoškolského denného štúdia ukrojí z verejných peňazí navyše 105 miliónov eur ročne. Ide o príspevok, ktorý sa poskytuje každému dieťaťu nezávisle od toho, či rodičia pracujú alebo nie.

Zvýšenie podpory rodín, ktoré v nedeľu predstavil minister financií Igor Matovič, ukrojí z rozpočtu 1,2 miliardy eur navyše. Na financovanie má slúžiť napríklad milionárska daň 0,1 % ročne z majetku nad jeden milión eur, čo si však bude vyžadovať majetkové priznanie každého, kto má majetok za viac ako milión eur. 

Medzi ďalšie opatrenia financujúce reformu minister zaradil napríklad zníženie zamestnancov verejnej správy o dve percentá či zníženie výdavkov na zbrojenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok