Top udalosti týždňa: Tretia vlna pandémie sa ukazuje v plnej sile, opustila nás legenda, parlament schválil viacero zmien

TA3/dp
14.11.2021 18:21

Za únikom nahrávok z chaty mohlo byť niekoľko policajtov. Covid automat a rekordné počty nakazených. Zomrel legendárny spevák a skladateľ Miroslav Žbirka. Poslanci parlamentu podporili reformu nemocníc a odmietli interrupčný zákon, prijali aj nové pandemické opatrenia. Lídri uzavreli klimatickú dohodu v Glasgowe. Pozrite sa s nami na najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Opäť prežívame Vianoce, tvrdí matematik Kollár. Je možné, že šírenie vírusu je na vrchole
TASR/Jaroslav Novák

Policajtov čaká test pravdovravnosti

Na polícii už identifikovali skupinu ľudí, ktorí mohli vyniesť medializované nahrávky z poľovníckej chaty, na ktorých sú aj predstavitelia opozície. Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa o tom informoval po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí.

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran doplnil, že daní policajti absolvujú test pravdovravnosti. Ich konanie prešetrí aj Úrad inšpekčnej služby.  

Medializovanie nahrávok prišlo po tom, ako prokuratúra informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.

Testy odhalili rekordný počet nakazených

Na Slovensku odhalili PCR testy 7 244 nových prípadov nákazy. Počas piatka urobili 26 314 PCR testov. Pribudlo 39 nových obetí koronavírusu, celkový počet úmrtí je na čísle 13 485. Pribudlo 32 nových hospitalizovaných, spolu je v nemocniciach v súvislosti s koronavírusom 2 626 ľudí.

"Pozitívny antigénový test malo v piatok 1752 osôb, takmer 71 percent nebolo zaočkovaných," informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Vykonaných bolo 26.110 antigénových testov.

Covid automat od pondelka

Osem červených, 19 bordových a 52 čiernych okresov. Také bude rozdelenie podľa Covid automatu platné od pondelka 15. novembra. 

K červeným okresom budú patriť: Bratislava I - V, Dunajská Streda, Komárno a Šaľa.

Bordové budú: Malacky, Pezinok, Senec, Galanta, Trnava, Myjava, Skalica, Trenčín, Hlohovec, Nitra, Zlaté Moravce, Prievidza, Ružomberok, Žilina, Dolný Kubín, Revúca, Rožňava, Prešov, Sabinov. 

Čierne okresy: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bánovce nad Bebravou, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Humenné, IIava, Kežmarok, Košice I-IV,Košice - okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Levice, Levoča, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom.

Covid automat platný od 15. novembra 2021 korona-gov.sk

Pandemická PN sa bude rušiť

Jedným z opatrení, ktoré navrhla vláda a poslanci parlamentu ho schválili, je zrušenie pandemickej PN. Tá bude po novom pre všetkých poberateľov rovnaká. Jedným z dôvodov je podľa vlády zneužívanie zvýhodnenej PN. Opozícia sa obáva, že ľudia už nebudú ochotní dodržiavať pravidlá.

"Sú tu mnohé iné choroby, ktorými dnes ľudia trpia a nemajú na výber. Či už sú to onkologické alebo rôzne iné choroby, takýto človek poberá štandardnú péenku. Preto sme sa rozhodli vrátiť dávku PN na štandardnú úroveň, pretože dnes už sa pred ochorením Covid-19 dokážeme chrániť, máme tu vakcínu, sme v úplne inej situácii, preto táto péenka bude zrovnoprávnená pre všetkých," vysvetlil Heger.  

V stredu zomrel "Meky" Žbirka

Miroslav Žbirka, spevák, skladateľ a textár, ktorého preslávili piesne ako Biely Kvet, 22 dní, Atlantída, V slepých uličkách či Balada o poľných vtákoch zomrel vo veku 69 rokov.

"Bol hospitalizovaný so zápalom pľúc, ktorý sa skomplikoval," uviedol manažér speváka Rado Mešša. "Je to veľmi nečakané, prekvapujúce, šokujúce... Mal množstvo plánov - koncepty, nahrávanie albumov, skladanie nových pesničiek," komentoval predčasný odchod prvého slovenského Zlatého slávika.  

Spevák ešte v októbri na sociálnej sieti informoval o tom, že je v nemocnici, kde dostával infúzie. Ako napísal, dostihol ho "nejaký zákerný bacil". Na sociálnej sieti zverejnil aj fotografiu z nemocničnej izby. Fanúšikom vtedy odkázal, aby mu posielali energiu, pretože ju bude potrebovať.

Poslanci podporili reformu nemocníc

Reforma nemocníc ide do druhého čítania. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR, ktorí v štvrtkovom hlasovaní podporili návrh zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti z dielne Ministerstva zdravotníctva SR. Za bolo 76 zo 145 prítomných poslancov, proti bolo 68, nikto sa nezdržal a jeden poslanec nehlasoval. 

Podľa reformy by mali nemocnice fungovať na piatich úrovniach – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Vzniknúť tak má zoptimalizovaná sieť nemocníc. Nemocnice, ktoré budú v zozname, majú mať nárok na úhradu z verejného zdravotného poistenia. 

Rezort zdôrazňuje, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude. Lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, sa majú transformovať v horizonte niekoľkých rokov na základe presných analýz a dát na iný typ starostlivosti, ktorá dnes mnohým pacientom chýba, a preto sa ťažko vracajú do svojho normálneho života.

Záborskej interrupčný zákon neprešiel

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok neschválili zákon na pomoc tehotným ženám. Zo 134 prítomných za zákon hlasovalo 67 poslancov, proti bolo 38 a zdržalo sa 28 poslancov.

Nová legislatíva mala priniesť predĺženie lehoty na rozmyslenie o podstúpení umelého potratu. Chcela tiež zaviesť osobitný príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením a ďalšie zmeny.

Návrh zákona podporili takmer všetci poslanci OĽANO okrem ôsmich, niekoľkí sa aj zdržali. Klub SaS bol proti. Zo Sme rodina väčšina poslancov návrh podporila, proti boli Boris Kollár, Zuzana Šebová a Petra Krištúfková. Návrh zákona tiež podporili nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu, takisto aj poslanci zo strany Za ľudí okrem Alexandry Pivkovej, ktorá bola proti. 

Poslanci Smeru-SD sa väčšinou zdržali, návrh podporili Vladimír Faič, Marián Kéry a Juraj Blanár. Všetci poslanci za ĽSNS návrh podporili. Legislatíva, ktorú predložili poslanci z OĽANO a Sme rodina, hovorila aj o tom, že zariadenie núdzového bývania by mohli využívať aj tehotné matky, a to po dobu tehotenstva a troch rokov od pôrodu, ak sa o dieťa osobne starajú.

Parlament schválil prísnejšie opatrenia

Zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu Covid-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Vyžadovať sa to bude môcť aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, nebudú musieť vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie.

Vyplýva to z novelizácie niektorých zákonov v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia Covid-19. Legislatívne zmeny poslanci Národnej rady SR v piatok schválili. 

Zamestnanec by si mal podľa legislatívy testovanie zabezpečiť sám alebo mu ho má bezplatne zabezpečiť zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, bude sa to môcť kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy. "Nemožno však vylúčiť, že strany sa dohodnú na inom režime, napríklad náhrade mzdy, čerpaní dovolenky," uvádza sa v materiáloch k zákonom.

Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, automaticky môže dostať služobné voľno bez nároku na plat. Policajt tiež bude môcť od ľudí vyžadovať potvrdenie o očkovaní, prekonaní alebo negatívnom teste na ochorenie Covid-19.

Lídri uzavreli klimatickú dohodu

Klimatická dohoda je krokom vpred, nebola ale politická vôľa, aby sa prekonali niektoré vážne rozpory. Takto komentoval podpísanie Glasgowskej klimatickej dohody generálny tajomník OSN. Oveľa kritickejšia je klimatická aktivista Greta Thunbergová, podľa ktorej sa nič pre záchranu klímy nespravilo.

Glasgowská klimatická dohoda je prvý veľký dokument po vyše 6-tich rokov, v ktorom sa takmer 200 krajín sveta zavialo ochraňovať klímu. Cieľom je udržať otepľovanie planéty pod hranicou jeden a pol stupňa. Aby sa to podarilo, je potrebné podstatné znížiť emisie skleníkových plynov. Tie sa vo veľkom množstvo tvoria napríklad aj pri spaľovaní uhlia. Aj preto volali viacerí signatári po tom, aby sa v dohode explicitne uvádzalo odstúpenie od uhoľnej energie. Napokon je tam iba slovo „odklon“.

Koaliční poslanci obhajujú nové opatrenia

Narastajúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom potvrdzuje, že na Slovensku je pandémia nezaočkovaných. Sprísnenie protipandemických opatrení preto musí vytvoriť aj podmienky na to, aby zaočkovaní boli odmenení za svoju zodpovednosť.

V relácii V politike na to upozornila predsedníčka poslaneckého klubu SaS v Národnej rade Slovenskej republiky Anna Zemanová, ktorá zároveň pripomenula, že zmeny sledujú aj aspoň čiastočné otvorenie ekonomiky v najviac postihnutých okresoch.

Vyvrátila tiež pochybnosti opozície, či sú niektoré zo schválených opatrení realizovateľné. Ide napríklad o pochybnosti, týkajúce sa testov pre nezaočkovaných zamestnancov, ktoré majú mať k dispozícii zamestnávatelia. "Testov je dosť, navyše budú to samotesty, nebude potrebné vytvárať žiadne MOM-ky,“ uistila.


Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok