Lídri uzavreli klimatickú dohodu, jej podpísanie sprevádzali sklamanie a kritika

TA3
14.11.2021 15:47

Klimatická dohoda je krokom vpred, nebola ale politická vôľa, aby sa prekonali niektoré vážne rozpory. Takto komentoval podpísanie Glasgowskej klimatickej dohody generálny tajomník OSN. Oveľa kritickejšia je klimatická aktivista Greta Thunbergová, podľa ktorej sa nič pre záchranu klímy nespravilo.

Glasgowská klimatická dohoda je prvý veľký dokument po vyše 6-tich rokov, v ktorom sa takmer 200 krajín sveta zavialo ochraňovať klímu. Cieľom je udržať otepľovanie planéty pod hranicou jeden a pol stupňa. Aby sa to podarilo, je potrebné podstatné znížiť emisie skleníkových plynov. Tie sa vo veľkom množstvo tvoria napríklad aj pri spaľovaní uhlia. Aj preto volali viacerí signatári po tom, aby sa v dohode explicitne uvádzalo odstúpenie od uhoľnej energie. Napokon je tam iba slovo „odklon“.

Za odklonom od ráznejšej rétoriky stojí postoj Indie a Číny, ktoré si takýto záver na poslednú chvíľu presadili. 

Práve niektorým ostrovným štáty, akými sú práve Maldivy, hrozí do konca storočia reálny zánik v dôsledku stúpania hladín morí. Podľa niektorých vedcov sa tak udeje za menej než 60 rokov, ak sa globálne otepľovanie nezmierni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok