Zomrel legendárny spevák a skladateľ Miroslav Žbirka

TA3 TASR
10.11.2021 18:10

Miroslav Žbirka, spevák, skladateľ a textár, ktorého preslávili piesne ako Biely Kvet, 22 dní, Atlantída, V slepých uličkách či Balada o poľných vtákoch zomrel vo veku 69 rokov. Jeho smrť potvrdil spevákov PR manažér Rado Mešša.

"Správy o mojej smrti sú pravdivé, to by povedal Meky, keby žil," píše sa na sociálnych sieťach speváka, ktorého zvykli volať jednoducho Meky alebo aj slovenský Paul McCartney.

"Bol hospitalizovaný so zápalom pľúc, ktorý sa skomplikoval," uviedol manažér speváka Rado Mešša. "Je to veľmi nečakané, prekvapujúce, šokujúce... Mal množstvo plánov - koncepty, nahrávanie albumov, skladanie nových pesničiek," komentoval predčasný odchod prvého slovenského Zlatého slávika.

"Je to pre slovenskú hudbu obrovská strata, ale zostáva nám po ňom množstvo skvelých skladieb, ktoré nám ho budú navždy pripomínať," uviedol Mešša, ktorý sa naposledy s Mekym rozprával v septembri, keď mu vyšla nová verzia Modrého albumu na LP. "Hovorili sme si, že má dobrý zvuk, bavili sme sa aj o nových skladbách a básňach, ktoré by mohol do nich použiť. Boli to básne Kamila Peteraja a Joža Urbana," dodal.

Spevák ešte v októbri na sociálnej sieti informoval o tom, že je v nemocnici, kde dostával infúzie. Ako napísal, dostihol ho "nejaký zákerný bacil". Na sociálnej sieti zverejnil aj fotografiu z nemocničnej izby. Fanúšikom vtedy odkázal, aby mu posielali energiu, pretože ju bude potrebovať.

Miroslav Žbirka, ktorého prezývajú Meky, bol členom kapely Modus. Za skladbu Úsmev získali s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou v roku 1977 zlatú Bratislavskú lýru. Je tiež bývalým členom skupiny Limit, s ktorou sa neskôr vydal na sólovú dráhu. V roku 1982 sa stal prvým slovenským Zlatým slávikom.

Žbirka bol legendou slovenskej hudobnej scény, viacnásobný Slávik a víťaz ankety Spevák roka na Slovensku, od roku 2006 člen Siene slávy na Slovensku, hudobník, ktorého albumy vydávané od polovice 80. rokov dosahovali niekoľkostotisícové náklady. Absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok