Dokázali by ľudia žiť v spoločnosti bez pravidiel?

TA3 AH
15.11.2021 07:00

Zamysleli sa nad tým, prečo sú pravidlá podstatou športu, hier a hlavolamov, aj keď ich účelom je zábava? Pravidlá športu môžu vyvolať zlosť, hnev či zúrivosť. Napríklad keď futbalový fanúšik zúri pre pravidlo o ofsajde. Ale futbal bez pravidiel by nebol futbalom.

ľudia ulica ekonomika chodci 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Účel pravidiel

Množstvo noriem každodenného života plní presne tú istú funkciu ako pravidlá hier. Hovoria nám, aké „pohyby“ môžeme robiť a aké nie. Konvencie „prosím“ a „ďakujem“, sú skutočne svojvoľné, ale zároveň veľmi potrebné. Pomáhajú nám, aby naše sociálne interakcie prebiehali hladšie. Do rovnakej kategórie patria aj pravidlá o jazde vľavo alebo vpravo, zastavovaní na červenú, nevyhadzovaní odpadkov. Sú stavebnými kameňmi harmonickej spoločnosti.

Samozrejme, niektorí ľudia by prijali menej formalizovanú spoločnosť, spoločnosť bez vlády, svet, kde má prednosť sloboda jednotlivca. V tomto prípade by však išlo o anarchistickú spoločnosť. Problém s anarchiou je v tom, že je vo svojej podstate nestabilná. Ľudia neustále a spontánne vytvárajú nové pravidlá, ktorými sa riadi správanie či komunikácia, a to tak rýchlo, ako sa rušia staré pravidlá.

Nebezpečenstvo presadzovania pravidiel

Ľudia majú silný zmysel pre túžbu presadzovať, niekedy až utláčateľské, vzorce správania. Jedným z nebezpečenstiev je, že pravidlá môžu vyvinúť svoju vlastnú dynamiku. Ľudia môžu byť takí horliví v ich presadzovaní, že môžu uplatňovať tie najextrémnejšie tresty, aby ich zachovali.

Ako príklad môžeme znovu použiť šport. Hra sa môže začať kopaním do prasacieho močového mechúra z jedného konca dediny na druhý, s nedostatočne definovanými tímami a potenciálne výtržníckym správaním. Ale po niekoľkých storočiach to skončí s nesmierne komplexnou knihou pravidiel, ktorá diktuje každý detail hry. Dokonca vytvárame medzinárodné riadiace orgány, ktoré na ne dohliadajú.

Úspech ľudského druhu

Napriek našim protestom proti opaku sa zdá, že pravidlá sú pevne zakorenené v našej DNA. V skutočnosti je schopnosť zachytiť a presadzovať pravidlá rozhodujúca pre náš úspech ako druhu.

Experimenty ukazujú, že deti vo veku troch rokov možno naučiť úplne ľubovoľné pravidlá hry. A nielen to, keď na scénu príde „bábka“, ovládaná experimentátorom, a začne porušovať pravidlá, deti budú bábku kritizovať a protestovať komentármi typu „to robíš zle!“. Dokonca sa pokúsia bábku poučovať. Informovala spoločnosť BBC.

Jednotlivci a spoločnosti čelia neustálemu boju o pravidlá. Musíme byť opatrní, pokiaľ ide o ich účel. Pravidlo státia na pravej strane na eskalátore môže každému urýchliť dochádzanie do práce. Pozor si treba dávať na konvencie, ktoré nemajú zjavný úžitok pre všetkých, a najmä tie, ktoré naozaj diskriminujú, trestajú a odsudzujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok