Užialený Kamil Peteraj po smrti Mekyho Žbirku: Skončila sa jedna etapa môjho života

TA3 TASR
10.11.2021 22:05

Správa o úmrtí Miroslava Žbirku zasiahla aj básnika a textára Kamila Peteraja. "Ako blesk z čistého neba. Vedel som, že Meky má nejaké zdravotné problémy, ale že koniec môže byť až taký fatálny, to som netušil," uviedol Peteraj.

Užialený Kamil Peteraj po smrti Mekyho Žbirku: Skončila sa jedna etapa môjho života
TASR/Dano Veselský

"Je to pre mňa veľmi ťažká správa, s Mekym som spolupracoval od jeho začiatkov," spomína Peteraj, ktorý so Žbirkom spolupracoval už na jeho debutovom albume Doktor sen z roku 1980. "Mali sme krásnu spoluprácu, mal veľký melodický talent. Samozrejme, bol vynikajúci spevák a hlavne tomu celému veľmi dobre rozumel," uviedol na adresu slovenského Paula Mccartneyho textár, ktorý s Mekym vytvoril množstvo pesničiek, sú medzi nimi aj legendárne hity zo spomínaného debutového albumu V slepých uličkách a Balada o poľných vtákoch.

Peteraj priznal, že najviac mu budú chýbať nezabudnuteľné chvíle, ktorý autorský tandem prežíval pri tvorbe spoločných piesní. "Stále som mal na jazyku, že sa dohovoríme a k jeho sedemdesiatke urobíme nejakú peknú skladbu. To už nebude, už ju nenapíšeme, ale Meky zostane v mojich spomienkach ako jedna absolútne neoddeliteľná časť môjho života," vyznal sa textár.

S prvým slovenským Zlatým slávikom ostával v neustálom kontakte, aj keď sa Meky rozhodol pre život v Prahe. "Niekedy sme v noci telefonovali celého hodiny, boli sme v neustálom kontakte. To sa, žiaľ, skončilo, tým sa skončila aj jedna etapa môjho života," konštatoval Peteraj.

Spomienku na svojho priateľa, ktorý všetkých prekvapil nečakaným odchodom, uzavrel slovami: "Bol to vynikajúci chalan, mal vôňu Bratislavy, aj hovoril s bratislavským prízvukom. Mal v sebe chalanstvo, zmysel pre normálny život, ako ho máme žiť. Sláva ho nikam neuniesla, vždy zostal pevne na zemi, taký ten chalan z Bratislavy."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok