Prišli sme o legendu, bude chýbať. Politici i umelci spomínajú na Žbirku

TA3 TASR
10.11.2021 19:41

Slovenská hudobná scéna prišla o významnú legendu a charizmatickú osobnosť so špecifickým humorom. Na úmrtie speváka a skladateľa Miroslava Žbirku takto zareagoval premiér Eduard Heger. Pridali sa aj ďalší politici, speváci a umelci.

Prišli sme o legendu, bude chýbať. Politici i umelci spomínajú na Žbirku
TASR

"Na Slovensku máme len málo autorov a interpretov, ktorí svojou hudbou presiahli svoju dobu. Slovenská hudobná scéna prišla o významnú legendu a charizmatickú osobnosť so špecifickým humorom," napísal Heger na sociálnej sieti.

Pripomenul, že jeho tvorbu poznajú všetky vekové kategórie. Zložil mnoho piesní, ktoré ľudí oslovili najmä svojou lyrikou. Pozostalým vyjadril premiér úprimnú sústrasť. Pridala sa aj strana SaS, jej líder Richard Sulík na svojom profile na Facebooku napísal, "Zbohom, Meky Žbirka, budeme ťa počúvať navždy." Minister financií Igor Matovič na svojom Facebooku zase Mekymu poďakoval "za všetko". Vyjadrilo sa aj hnutie OĽANO, podľa ktorého nás opustil "veľký umelec".

Odišiel veľký hudobník, skladateľ, muzikant. Napísal predseda národnej rady Boris Kollár. "Spoznal som ťa ako talentovaného, ale zároveň pokorného človeka. Nasmiali sme sa veľakrát. Dnes ma zastihla zdrvujúca, smutná správa. Odchádza časť mojej mladosti, odchádza mi priateľ a odchádza pre nás všetkých veľký hudobný skladateľ, muzikant," skonštatoval Kollár.

Spomienku na prvý koncert na Facebooku zdieľal predseda Bratislavského kraja Juraj Droba. Miroslav Žbirka bol vtedy ešte súčasťou kapely Limit.

Expremiér Peter Pellegrini na týchto melódiách vyrastal. "Jeho hudba, výzor i slová boli vždy nenásilnou oslavou slobody, vnútorného pokoja a láskavého humoru a s jeho odchodom pre mnohých mojich vrstovníkov definitívne odchádza časť ich detstva," uviedol na sociálnej sieti.

Úprimnú sústrasť vyjadril aj opozičný Smer-SD. "Večný chalan zostane navždy v našich srdciach nielen kvôli svojej jedinečnej hudobnej tvorbe a speváckemu talentu, ale aj vďaka mimoriadnej ľudskosti a úprimnosti, ktorá z neho vyžarovala celý život," uviedla strana.

"Nemôžem tomu uveriť, odpočívaj v pokoji, budeš nám neuveriteľne chýbať," napísala na Instagrame speváčka Zuzana Smatanová. Spomína aj Marika Gombitová, ktorá so Žbirkom pôsobila v kapele Modus.

Mekymu za desaťročia hudby ďakuje aj speváčka Jana Kirschner, Katka Knechtová či poetka Miroslava Ábelová. "Nemôžem prestať plakať," napísala na Facebooku Knechtová.

"Meky, ďakujem za tie piesne a za priateľské stretnutia na pódiu, v štúdiu aj smiech v zákulisí. Budeš nám veľmi chýbať," napísal na svojom Instagrame Peter Nagy. K spomienke sa pridala aj skupina HEX. Podľa nej odišiel človek, ktorý formoval slovenskú pop-music.

Slovenský spevák a skladateľ žijúci v Prahe, moderátor hudobných podujatí, tvorca, ale aj propagátor hudby doma a v zahraničí Miroslav "Meky" Žbirka zomrel vo veku 69 rokov.

Bol legendou slovenskej hudobnej scény, viacnásobný Slávik a víťaz ankety Spevák roka na Slovensku, od roku 2006 člen Siene slávy na Slovensku, hudobník, ktorého albumy vydávané od polovice 80. rokov dosahovali niekoľkostotisícové náklady. Absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok