Top udalosti týždňa: Prezidentka v Glasgowe, incident antirúškarov v Lidli, nezhody v koalícii

TA3 MP
7.11.2021 19:37

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na klimatickom summite v Glasgowe. Nová cestovateľská mapa. Pokus o odvolanie Krajniaka. Incident antirúškarov v Lidli. Nezhody v koalícii kvôli reformám. Pozrite sa s nami na najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Antirúškari v Piešťanoch
Reprofoto Youtube.com

Prezidentka na klimatickom summite v Glasgowe

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v utorok na klimatickej konferencii OSN v Glasgowe, ktorú označila za rozhodujúcu pre budúcnosť planéty. Varovala, že politici zatiaľ nedokázali prijať účinné opatrenia, ktoré by zvrátili prehlbujúcu sa klimatickú krízu. Podľa prezidentky hrozí Zemi "nezvratná devastácia".

"Potrebujeme zintenzívniť naše úsilie znížiť emisie a zmierniť následky klimatickej krízy. Ak v tomto zlyháme, na ďalších konferenciách budeme diskutovať už len o nezvratnej devastácii našej planéty a jej biotopov," upozornila Čaputová a dodala, že mladá generácia tomuto problému rozumie.

Mení sa cestovateľská mapa. Ako budeme cestovať od novembra?

Epidemická situácia v Európe sa zhoršuje. Viaceré krajiny preto sprísňujú opatrenia a mení sa aj cestovateľská mapa. Aké zmeny vstupujú do platnosti od novembra nám priblížil Martin Klus, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Slovensko sa stáva rizikovým pre čoraz viac krajín. Klus priblížil, že postupne sa ohlasujú ďalšie štáty. K Nórsku, Holandsku či Estónsku pribudli v poslednom období Rumunsko, Cyprus, Nemecko, ale aj Česko. "V praxi to pri každej z týchto krajín znamená výrazné sťaženie vstupu našich občanov na územie týchto krajín, osobitne tých, ktorí nie sú plne zaočkovaní," vysvetlil Klus. 

Sprísňovanie sa však nedotkne plne zaočkovaných osôb. Podľa Klusa to znamená, že podobne, ako v prípade našich cestovných pravidiel, "aj v prípade týchto krajín sa občanov Slovenskej republiky, ktorí sú plne zaočkovaní, pravidlá a výrazne sťažené podmienky viac-menej netýkajú".

Fico a ďalší z nahrávok mali zrejme prístup k informáciám z inšpekcie

Robert Fico, Pavol Gašpar, Miroslav Bödör a Marek Para mali zjavne prístup k informáciám z inšpekcie. Vopred vedeli o odpočúvaní vyšetrovateľov aj to, že ich chcú obviniť.Predseda Smeru, majiteľ Bonulu a dvaja advokáti mali už v auguste a začiatkom septembra informácie, že Úrad inšpekčnej služby odpočúva vyšetrovateľov NAKA.

Informoval o tom Denník N. Vyšetrovateľov však zadržali až o dva týždne neskôr. Informácie vyplývajú z medializovaných nahrávok z poľovníckej chaty, ktorú monitorovala polícia. Týkali sa vyšetrovateľov Čurillu, Ďurku, Mašinu a Sabotu, ktorí pracovali na veľkých korupčných kauzách ako Očistec či Judáš.

Odvolávanie Krajniaka

Minister práce Milan Krajniak čelil opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. V stredu podvečer sa konala mimoriadna schôdza Národnej rady Slovenskej republiky venovaná tomuto jedinému bodu. 

Opoziční poslanci ministrovi vyčítali najmä milióny eur z pandemickej pomoci, ktoré mal štát poslať schránkovým firmám. Tvrdili, že neexistujú pochybnosti o potrebe vyvodenia politickej zodpovednosti ministra práce. Prvá pomoc pre zamestnancov, zamestnávateľov a živnostníkov bola zároveň podľa nich nedostatočná. 

Kritizovali aj rušenie sociálnych opatrení. "Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak nesie rozhodujúcu mieru zodpovednosti za systematický rozklad základných pilierov sociálneho štátu na Slovensku zo strany súčasnej vlády a koalície," konštatujú v odôvodnení návrhu. 

Opozícii pokus o odvolanie neprešiel

Milan Krajniak zostáva v kresle ministra práce. Opozícii vo štvrtok nevyšiel pokus o jeho odvolanie z funkcie, plénum národnej rady ho podržalo. Za opozičný návrh na vyslovenie nedôvery Krajniakovi vo štvrtok hlasovalo len 48 zo 131 prítomných poslancov. 

Odvolanie ministra práce podporili Smer-SD, ĽSNS a väčšina nezaradených poslancov okrem Jany Žitňanskej, Alexandry Pivkovej, Jána Krošláka, Juraja Šeligu, ktorí boli proti a Martina Čepčeka, ktorý sa zdržal.

Gašpara a ďalších z kauzy Očistec prepustili na slobodu

Bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý bol takmer rok vo väzbe, prepustili vo štvrtok na slobodu. Stalo sa tak po tom, čo Najvyšší súd Slovenskej republiky potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu o nepredĺžení väzby. 

Na otázky médií odmietol reagovať. "Nebudem nič komentovať do právoplatného skončenia veci, lebo ešte to niekto zneužije proti mne," povedal Tibor Gašpar. Na otázku, čo bude teraz robiť, odpovedal: "Venovať sa obhajobe tak, ako som to robil takmer rok." Podľa jeho obhajcu Mareka Paru mediálne výstupy urobia po zrelej úvahe. Jeho klient si teraz potrebuje hlavne oddýchnuť.

Na slobodu prepustili aj Hraška a Krajmera

Najvyšší súd rozhodol aj o prepustení bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Petra Hraška, bývalého šéfa korupčnej jednotky Róberta Krajmera a Mariána Zetochu, bývalého policajného funkcionára. Stíhaní boli aj pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

"Senát dospel k záveru, že napadnuté rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu je vydané v súlade so zákonom a nezistil u obvinených zákonné dôvody na predĺženie lehoty väzby, ktorá sa im končí 5. novembra," uviedla hovorkyňa. Senát rozhodoval v zložení Peter Hatala, Martin Bargel a Peter Štift.

Antirúškari v Lidli a tvrdý zásah polície

Ľudia bez rúšok opäť vyvolali rozruch, tentokrát v predajni Lidl v Piešťanoch. Protestujúca skupina si napriek výzvam personálu odmietla nasadiť rúška, napokon musela zasiahnuť polícia. 

"Pri bezrúškových náletoch nešťastníkov, ktorí podľahli dezinformáciám, budeme nekompromisní," uviedla polícia na sociálnej sieti. Antirúškari zablokovali celú predajňu v Piešťanoch, polícia musela napokon tvrdšie zasiahnuť.

Z incidentu obvinili troch mužov

Polícia v súvislosti so štvrtkovým incidentom v piešťanskom supermarkete obvinila troch mužov z Nitrianskeho kraja vo veku od 32 do 40 rokov z prečinov útoku na verejného činiteľa a výtržníctva.

Zavedenie lockdownu a sprísňovanie opatrení

Od pondelka sa opäť sprísňujú opatrenia podľa farby okresu. Prísnejšie podmienky sa vzťahujú aj na nosenie rúšok, tie najstriktnejšie platia v bordových a čiernych okresoch. Pripomenula to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Daša Račková.

Rezort zdravotníctva zvažuje zavedenie lokálneho núdzového stavu

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky počas mimoriadneho zasadnutia ústredného krízového štábu navrhlo zavedenie lokálneho núdzového stavu. Týkať by sa mal len regiónov s najvážnejšou epidemickou situáciou. Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Lokálny núdzový stav by znamenal núdzový stav len pre niektoré regióny, kde je situácia naozaj vážna. Všetky detaily ešte precizujeme a budeme na budúci týždeň o tom komplexne informovať v prípade, že k takémuto kroku pristúpime," spresnila Eliášová.

Potraviny budú drahšie, nepomôžu ani opatrenia štátu

Domácnosti čaká veľké zdražovanie. Za potraviny si poriadne priplatíme. Týka sa to všetkých tovarov - od pečiva, cez mäso až po nápoje. Nepomôžu vraj už žiadne opatrenia štátu, poľnohospodárom totiž rastú náklady na výrobu.

Poľnohospodári hovoria, že inú možnosť ako zdražovať nemajú. Ich náklady na výrobu sa totiž neustále zvyšujú. Aj cukrovarnícky priemysel dostáva ranu v podobe navýšenia cien energií. Repka a slnečnica majú zase ten problém, že ich je v Európe nedostatok.

Koalícia sa nevie dohodnúť na reformách

Turbulencie v koalícii pokračujú. Dôvodom sú reformy, na ktorých stále nie je zhoda. Na stranu Borisa Kollára sa v prípade súdnej mapy postavila už aj Veronika Remišová. Ako chce ministerka spravodlivosti dosiahnuť, aby dala koalícia zelenú tejto reforme? Opozícia opäť hovorí o fraške a žiada prezidentku, aby vyhlásila referendum o predčasných voľbách.

Pozrite si celú nedeľnú reláciu V politike, kde sa o aktuálnych témach rozprávali Robert Fico a Mária Kolíková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok