Krajniak zostáva vo svojej funkcii, opozícii pokus o odvolanie nevyšiel

TA3 TASR
4.11.2021 11:17

Milan Krajniak zostáva v kresle ministra práce. Opozícii vo štvrtok nevyšiel pokus o jeho odvolanie z funkcie, plénum národnej rady ho podržalo.

Podpísanie medzinárodnej zmluvy o sídle Európskej agentúry práce
TA3 / David Duducz

Niektorí sa hlasovania zdržali

Za opozičný návrh na vyslovenie nedôvery Krajniakovi vo štvrtok hlasovalo len 48 zo 131 prítomných poslancov. Odvolanie ministra práce podporili Smer-SD, ĽSNS a väčšina nezaradených poslancov okrem Jany Žitňanskej, Alexandry Pivkovej, Jána Krošláka, Juraja Šeligu, ktorí boli proti a Martina Čepčeka, ktorý sa zdržal.

Proti návrhu na vyslovenie nedôvery hlasovali kluby Sme rodina, SaS a OĽANO okrem Kristiána Čekovského a Petra Kremského, ktorí sa zdržali.

Vyčítali mu podvody pri pandemickej pomoci

Opoziční poslanci ministrovi vyčítali najmä milióny eur z pandemickej pomoci, ktoré mal štát poslať schránkovým firmám. Tvrdia, že neexistujú pochybnosti o potrebe vyvodenia politickej zodpovednosti ministra práce. Krajniak sa bránil, že konal do hodiny od zistenia, že existujú podozrivé platby, kontrola zároveň podľa neho fungovala.

Prvá pomoc pre zamestnancov, zamestnávateľov a živnostníkov bola zároveň podľa opozície nedostatočná. Minister vyčíslil, že spolu rezort vyplatil pomoc na úrovni 3,3 miliardy eur.

Opozícia kritizovala aj rušenie sociálnych opatrení. "Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak nesie rozhodujúcu mieru zodpovednosti za systematický rozklad základných pilierov sociálneho štátu na Slovensku zo strany súčasnej vlády a koalície," konštatovali v odôvodnení návrhu.

Mimoriadna 50. schôdza parlamentu venovaná návrhu na odvolanie Krajniaka sa začala v stredu (3. 11.) podvečer a ukončená bola vo štvrtok ráno.

O odvolávani ministra práce sme sa rozprávali aj v Téme dňa:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok