Najlepšie ovocie na žalúdočné vredy? Máte ho určite doma. Chráni aj vaše srdce a hmotnosť

TA3/bd
7.11.2021 14:00

Žalúdočné vredy nám nespôsobuje jedlo, no strava je pri tejto diagnóze významný činiteľ, na ktorý treba dávať pozor. Kyslé potraviny môžu totiž príznaky vredov ešte zhoršiť.

Najlepšie ovocie na žalúdočné vredy? Máte ho určite doma. Chráni aj vaše srdce a hmotnosť
FreePik

Aj to je dôvod, prečo sú banány s nízkym obsahom kyselín bezpečné konzumovať, ak máte vred a sú lepšou voľbou ako kyslé citrusové plody ako pomaranče alebo grapefruity. Banány však neboli vždy považované za najlepšiu voľbu jedla. 

  • Dokonca boli kedysi na internetovom zozname „5 najhorších potravín“, hlavne preto, že boli obviňované z priberania, zažívacích ťažkostí a zápchy. Dnes sa však zdravotnícka obec zhoduje na tom, že sú zdravou potravinou s mnohými kľúčovými živinami.
  • Malá porcia ovocia s nízkym obsahom kyselín, ako sú banány, hrušky alebo jablká, asi 10 až 15 minút pred jedlom, pomáha vášmu žalúdku pripraviť sa na trávenie a môže znížiť príznaky poruchy trávenia. Banány majú veľa výhod, vrátane obsahu vitamínu K, ktorý je pri vredoch dôležitý.

zaludok FreePik

Výhody vlákniny 

Vred je otvorená rana v žalúdku alebo na začiatku tenkého čreva. Najčastejšie ho spôsobuje infekcia baktériou Helicobacter pylori alebo dlhodobé užívanie aspirínu alebo nesteroidných protizápalových liekov. Korenené alebo kyslé jedlá nespôsobujú vredy, ale môžu zhoršiť bolesť, ktorú vred prináša.

To znamená, že strava s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko vredového ochorenia. Ako môže strava ovplyvniť najbežnejší typ vredov, ktoré sa tvoria sa na začiatku tenkého čreva? Výskum zistil, že strava s vysokým obsahom vlákniny z ovocia a zeleniny môže znížiť pravdepodobnosť vzniku dvanástnikového vredu.

banany FreePik

Iná štúdia, na ktorej sa zúčastnilo takmer 50 000 mužov a ktorá bola publikovaná v American Journal of Epidemiology v roku 1997, našla rovnakú súvislosť medzi vlákninou a vredovou chorobou dvanástnika. V priebehu šiestich rokov mali muži, ktorých strava obsahovala najviac vlákniny z ovocia a zeleniny, o 45 percent nižšie riziko dvanástnikového vredu. Predpokladá sa, že táto vláknina pomáha regulovať funkciu chlopne, ktorá uvoľňuje obsah žalúdka do dvanástnika, čím ho chráni pred vznikom vredov.

srdce FreePik

Ďalšie zdravotné benefity banánov

Aj keď nemáte vred, konzumujte banány pre celkové zdravie, pokiaľ vám nespôsobujú tráviace ťažkosti. Sú dobrým zdrojom vitamínu B6, vlákniny, draslíka, horčíka a vitamínu C. Medzi zdravotné benefity patrí:

Zdravie srdca

Banány sú dobrým zdrojom draslíka, ktorý je nevyhnutný na udržanie normálneho srdcového tepu. Draslík nesie malý elektrický náboj, ktorý srdce používa na spustenie svalov, aby bili v správnom čase. Draslík tiež vyrovnáva v tele sodík, ďalší dôležitý minerál. Správna rovnováha medzi týmito dvoma elektrolytmi pomáha regulovať tekutiny v krvi a krvný tlak.

chudnutie FreePik

Zdravé trávenie

Keďže banány sú ľahko stráviteľné, často sa odporúčajú ako náhrada draslíka a iných živín u ľudí, ktorí majú hnačku. Škrob v banánoch, podobne ako vláknina, sa pomaly trávi, najmä v nezrelých banánoch. Škrob je dobrý pre zdravé baktérie, ktoré žijú v tráviacom trakte a pomáhajú nám s tráviacimi chorobami, ktoré spôsobujú hnačku.

Zdravá váha

Neexistuje žiadny dôkaz, že nám banány spôsobujú nárast hmotnosti. Naopak, veľa výskumov ukázalo, že strava, ktorá zahŕňa banány a iné ovocie, ako sú hrušky a jablká, je spojená s nižším prírastkom hmotnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok