Šúpete si kivi? Máme dôvody, prečo to oddnes už nerobiť

TA3/bd
10.10.2021 14:00

Kým banány a jablká sú najčastejším ovocím, ktoré jeme v koláčoch alebo celé, aj kivi by malo byť súčasťou vašej zdravej stravy. Jedno kivi obsahuje množstvo dôležitých vitamínov a minerálov vrátane draslíka, vitamínu C, vitamínu K a beta karoténu. A dokonca aj šupka.

Šúpete si kivi? Máme dôvody, prečo to oddnes už nerobiť
FreePik

Pôvod 

Kivi je čínsky egreš. Pochádza z Číny a neskôr sa dostalo aj na Nový Zéland. Teraz sa pestuje po celom svete, vrátane Južnej Afriky a Čile. Väčšina kivi sa pestuje v Amerike. Plody sú pomerne malé, majú čiernobiele semená a jemný zelený stred. Sú relatívne sladké a k dispozícii celoročne vo väčšine obchodov. Čerstvé ovocie má všetky výživové výhody.

Nutričné výhody 

Jedno celé kivi má 45 kalórií, 1 gram bielkovín, 11 gramov uhľohydrátov, 2 gramy vlákniny, 30 miligramov vápnika a 69 miligramov vitamínu C. Odporúčané množstvo vitamínu C je 75 miligramov denne, takže poskytne takmer celú dennú potrebu a obsahuje takmer dvojnásobné množstvo ako je v pomarančoch.

kivi FreePik

Pravidelná konzumácia kivi napomáha tráveniu a má pozitívne účinky na bežné tráviace problémy, ako je syndróm dráždivého čreva. Dve kivi pred spaním majú za následok lepší spánok. Počet kivi, ktoré môžete denne skonzumovať, nie je obmedzený, ale ak máte citlivosť na inzulín, dajte si radšej iba jedno kvôli vysokému obsahu cukru.

Ako ho jesť 

Kivi môžete jesť surové v smoothies, ako jogurtovú polevu, nakrájané do šalátov alebo aj samotné ako desiatu. Kivi je najlepšie nevariť, pretože to môže ovplyvniť obsah vitamínu C. Aj keď sa mnohí domnievajú, že na to, aby sa mohlo jesť, musia odstrániť šupku, v skutočnosti je úplne jedlá, predstavuje vysokú koncentráciu živín, ako je vitamín E, folát a vláknina. Opakujeme, šupka z kivi je úplne jedlá, obsahuje o 50 percent viac vlákniny ako vnútro ovocia. Jedzte to tak, ako je, alebo primiešajte do smoothies, aby ste odstránili ten chlpatý pocit v ústach.

kivi FreePik

Aj keď chlpatá textúra nemusí pôsobiť lákavo a v skutočnosti vôbec nechutí, nenechajte sa oklamať. Ak nie ste fanúšikom šupky z kivi, trenie uterákom môže pomôcť odstrániť jej drsné chĺpky. Zamiešajte takto očistenú šupku do smoothie ... dobrú chuť!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok