Neležte na pravej strane, majte hlavu zdvihnutú. Aj tieto polohy v spánku zlepšujú trávenie

TA3/bd
9.9.2021 18:30

Viete o tom, že by ste sa najmenej dve hodiny pred spaním mali zdržať akéhokoľvek jedla? Ak v tomto čase jete, malo by to byť len ľahké jedlo.

Neležte na pravej strane, majte hlavu zdvihnutú. Aj tieto polohy v spánku zlepšujú trávenie
FreePik

Konzumácia pred spaním môže spôsobovať problémy počas spánku a brániť v pohodlnom odpočinku. Ak budete jesť tučné alebo korenené jedlá, môže sa objaviť pálenie záhy. Ak už jete pred spaním, zvoľte si polohu, ktorá pomôže predchádzať páleniu záhy a iným prerušeniam spánku.

Zdvihnite hlavu

Ak vás trápi pálenie záhy, odporúča sa zdvihnúť hlavu aspoň o dvadsať centimetrov. Môžete to urobiť použitím vankúšov na podloženie hlavy, to by mohlo stačiť. Táto poloha využíva gravitáciu na zníženie bolesti a nepohodlia spojených s pálením záhy. Zabraňuje prúdeniu žalúdočnej kyseliny do pažeráka, čo je primárnou príčinou tohto stavu.

Ľavá strana

Spánok na ľavom boku môže predchádzať páleniu záhy. Štúdie zistili, že spánok na pravom boku zvyšuje nepohodlie, navyše tlačí na pečeň. Ak nemôžete udržať polohu na spanie na ľavej strane po celú noc, zožeňte so telový vankúš, ktorý vám zabráni prevrátiť sa.

spanok FreePik

Tvárou dolu

Poloha tvárou nadol, keď zaspávate, vie pomôcť pri trávení. Ľahnite si na bruchu tvárou do vankúša, ale tak, aby ste stále vedeli dýchať, alebo choďte do polohy „voľného pádu“ s rukami položenými nad vankúšom.

Lieky

Ak máte problémy s trávením a zaujímate sa o najpohodlnejšiu polohu na spanie pre váš stav, poraďte sa aj s lekárom. Pomôže vám odhaliť príčinu vášho nepohodlia a môže vám predpísať lieky, ktoré pomôžu pri stavoch, ako je pálenie záhy. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok