Pre Fica je téma poľovníckej chaty uzavretá. Reformu súdnictva Smer nepodporí

TA3
7.11.2021 13:40

Kolíková chcela dať pôvodne návrh novej súdnej mapy do parlamentu do 5.11.2021. Reformu začala bojkotovať aj Veronika Remišová. Kolíkovú tento prístup prekvapil.

„Program strany Za ľudí, čo sa týka spravodlivosti, som robila ja. Tu som nejak predpokladala vzájomnú zhodu.“ Napriek tomu je presvedčená, že reforma prejde, nakoľko spolu v tejto veci vedú dialóg.

Zamedzenie korupcie

Podľa Fica nie je možné hovoriť o reforme. „My pozeráme na to čo máte na papieri. To nie je žiadna reforma. Vy chcete zrušiť nejaké štyri súdy úplne nepochopiteľne.“ Fico tvrdí že zrušenie krajských súdov v Bratislave a Košiciach je nezmysel.

Podľa Kolíkovej má nová súdna mapa zamedziť aj korupcii na súdoch. „To čo má urobiť je, že na súde dostanete odborníka, a máte naozaj reálny náhodný výber." Ďalej dodáva, „my tu riešime úplne banálnu vec. Aby sudca ktorý rozhoduje o krádeži, nerozhodoval o tom, že komu je zverené dieťa v rodinnej agende.“ Fico sa k potrebe reformy súdnictva nevyjadril.

Kolíková si myslí, že súdnictvo potrebuje aj finančnú injekciu. Súdy na tom po technickej stránke nie sú práve najlepšie. Reforma sa podľa nej nerobí kvôli plánu obnovy a odolnosti, no ak sa presadí, bude tam priestor na zlepšenie technického vybavenia, aj na obnovu budov.

Fico by privítal ak by boli súdy technicky lepšie vybavené. Zároveň, je podľa neho komplikovaná otázka, prečo predchádzajúca vláda neriešila zlý technický stav súdov. „Je to otázka peňazí,“ poznamenal.

Smer-SD reformu nepodporí

Kolíková v tejto súvislosti hovorí o rozkradnutí peňazí bývalou vládou, v časoch, kedy sa dalo šetriť. Podľa nej Fico zvaľuje na aktuálnu vládu problémy, ktoré mohli byť vyriešené už v minulosti. Kolíková má záujem viac komunikovať aj so Združením miest a obcí Slovenska, súdmi a miestnymi samosprávami.

Fico tvrdí, že túto reformu, nemôže brať vážne a Smer-SD ju nepodporí. Koalícii poradil politickú stabilitu, silný sociálny dialóg a všímanie si diania v krajine.

Kolíková sa bude snažiť hľadať podporu reformy aj u nezaradených poslancov, no prednostne u koalície. Chce prevziať zodpovednosť aj za jej implementáciu. „Nemôžem predsa urobiť to, že presadím reformu, a nechám ju nech tu žije v nejakom priestore.“ V tomto momente nevidí dôvod na odchod z postu ministerky.

Poľovnícka chata

Fico si myslí že ministerka Kolíková mala už dávnejšie odstúpiť. „Pani ministerka tu nemá čo robiť minimálne päť mesiacov.“ Pre Fica je zároveň téma poľovníckej chaty v Čifároch a téma 50-tisíc ukradnutých eur uzavretá.

Podľa ministerky Kolíkovej, by mal Fico čeliť medializovaným nahrávkam z poľovníckej chaty, informáciám o navádzaní bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ako vypovedať či odcudzeniu 50-tisíc eur a zlatých mincí.

Podľa Fica je príbeh s pytliactvom vymyslený. "Tu sa niekto dohodol, že budú odpočúvať opozičného politika, a mysleli si, že tam budeme páchať trestnú činnosť.“ Podľa jeho slov, varuje aj prezidentku Čaputovú, „ak sa raz postaví na správnu stranu, lebo ona je stále na strane vládnej koalície , tak sa jej môže stať že ju niekto, možno v domácom oblečení nahrá.“ V súvislosti s tým vyhlásil, „treba potrestať a odsúdiť novinárov a vyšetrovateľov.“ Podotkol, že pozná meno policajta, ktorý nahrávky dostal k verejnosti. Zdroje informácií nechcel konkretizovať.

Kolíková si nemyslí, že je v poriadku aby unikali nahrávky počas vyšetrovania. Ak však k ich zverejneniu už došlo a ide o politikov, je podľa nej v poriadku verejne o ich obsahu diskutovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok