Mesežnikov k „poľovníkom“ Ficovi a spol.: Nič z chaty už nešokuje

TA3/mm
4.11.2021 10:55

Robertovi Ficovi nahrávky z chaty neublížia, jeho voliči sú voči tomu odolní, myslí si politológ Grigorij Mesežnikov. A čo si myslí o Borisovi Kollárovi? „Využíva svoje kapacity, ktoré má z titulu svojej funkcie a chodí po Slovensku a brojí proti reformám. A o peniaze prídeme,“ dodáva.

Mesežnikov k „poľovníkom“ Ficovi a spol.: Nič z chaty už nešokuje
TA3/Denník N

Postupne vychádzajú časti nahrávok z poľovníckej chaty, Robert Fico, šéf opozičného Smeru-SD ktorý je na nich zachytený, však hovorí, že na nich nie je nič iné, ako bežne hovorí na tlačovkách. Jeden prieskum už odvtedy vyšiel, aj keď  túto kauzu zachytával len poslednými dňami zberu. Prieskum potvrdil stále pokračujúci vzostupný trend preferencií Smeru. Čo môžu nahrávky podľa vás znamenať na doterajšie status quo na našej politickej scéne?

Toto je otvorené, ale najskôr by som zareagoval na Roberta Fica, že na nahrávkach nie je nič mimoriadne. Nie je to pravda, je to absolútna lož. Niečo sme tušili, niečo sme vedeli, ale tieto nahrávky o Ficovi prezrádzajú veľa ako o hlavnom aktérovi korupčného systému. Samozrejme, že to znamená veľa. Ale kauza ešte nie je uzavretá a treba ju vyhodnotiť po tom, čo ju uzavrú orgány činné v trestnom konaní. Ale keď sa vrátim k prieskumu, vzostup Smeru pokračuje. Je daný zrejme epidemickou situáciou, zdražovaním, nedostatočným vysvetľovaním situácie zo strany vlády, koalícia pôsobí veľmi ťarbavo, v jej vnútri je strana, ktorá veci blokuje. Toto všetko vedie k tomu, že pozície Smeru sa posilňujú.

Sú voliči Smeru k takýmto nahrávkam rezistentní?

Je u nich väčšia imunita voči preukázateľným pochybeniam. Rovnako ako v minulosti, táto nahrávka je len ďalším kamienkom do mozaiky. Voliči, ktorých Smer stratil, sa časom hodnotovo nezmenili a časť z nich sa vrátila. Fico navyše boduje aj v prostredí extrémistov, boduje antivaxerskou agendou. A k tomu pripočítajme neschopnosť vlády.

A čo nahrávka môže znamenať pre samotného Fica? Môže mu zobrať časť programu o ovplyvňovaní konaní zo strany politikov...

Bude v tom pokračovať, čo mu ostáva. Mnohých politikov by to zložilo. Ale to, čo sa objavilo v utorok (Podľa zverejnených informácii mali predseda Smeru Robert Fico, majiteľ Bonulu Miroslav Bödör a advokáti Marek Para a Pavol Gašpar už v auguste a začiatkom septembra informácie, že Úrad inšpekčnej služby odpočúva vyšetrovateľov NAKA. Vopred vedeli aj to, že sa ich inšpekcia chystá obviniť.) dokazuje, že je na čele chobotnice. On ešte v situácii, kde takmer všetci stíhaní politickí nominanti sú jeho nominanti, on v tejto situácii, kedy je rok a pol mimo vlády, stále túto chobotnicu ovláda. 

Ktorá z časti nahrávok vás najviac prekvapila?

Žiadna, Fico je človek, ktorý pre Slovensko z politického hľadiska znamená skazu. Dnes vieme už koľko, ako a aké sumy sa odovzdávali. Nič ma nešokovalo. Ale pre ľudí by mala byť varovaním tá časť s covidom, kedy Fico priznal, že takmer zomrel, skolaboval a sťažoval sa aká je to hrozná choroba. A pritom verejnosť odrádza od očkovania a vidíme ako rastú čísla. Neviem ani o jednom ľavicovom, alebo sociálnodemokratickom politikovi, ktorý by brojil proti očkovaniu.

Nečakali by ste v tejto chvíli tvrdší atak od jeho konkurenta na opozičnej časti politickej scény, Petra Pellegriniho? Nemal by sa teraz snažiť zvrátiť trend poklesu jeho preferencií?

Nemyslím si, že to spraví. Sám je v ohrozenom postavení, vyhýba sa radšej podstatnejším diskusiám kvôli svojim podozreniam. Myslím si, že Hlas  to bude bagatelizovať. Krokom, ktorý by časť verejnosti ocenila, by bolo, keby on vyzval razantnejšie ľudí k očkovaniu. 

Nespravil chybu, keď odmietol spoluprácu so Smerom? 

Neviem. Nemuselo by to mať pre neho dobrý dopad. Má časť voličov Smeru, ale nie je to iba odtiaľ. Má aj sklamaných voličov koalície a podobne. A neviem, či by sa týmto páčilo, keby pristúpil na spoluprácu so Smerom. Ale podľa mňa ani nejde o alternatívu voči Ficovi, ale o klon.

Podarí sa nám splniť všetky kapitoly reforiem potrebné pre zisk prvých peňazí z Plánu obnovy? Je aktuálny návrh súdnej mapy ešte vôbec reformou? Ochota politikov nájsť konsenzus je otázny.

Nejde tam o konsenzus, ale o kompromis. Nie, myslím si, že so Sme rodina sa im to nepodarí.

A uvedomuje si to podľa vás aj Boris Kollár? Zrejme mu ide skôr ako o reformy ide o hlas nespokojného voliča...

Presne tak. On by podporil reformy, keby nevyvolali odpor. Vie, že časť voličov s tým nebude súhlasiť. Väčšina je voličov opozičných strán. A jeho preferencie sú síce nad 6 percent, ale dosť blízko 5-percentnej hranici a tak vsadil na protireformnú populistickú vlnu. Neviem, dokedy mu to koaliční partneri budú tolerovať. Veď on znehodnocuje činnosť vlády. Podľa mňa by bolo dnes pre nich schodnejšie sa s Kollárom rozlúčiť a pokúsiť sa presadiť so zvyškom poslancov svoj program.

Aktuálne obchádza regióny kde hovorí o nezmyselnosti reforiem nielen súdov, ale aj nemocníc... Nie je v tomto premiér Heger politicky slabý, keďže ho nedokáže usmerniť?

Áno, aj. Kollár využíva svoje kapacity, ktoré má z titulu svojej funkcie a chodí po Slovensku a brojí proti reformám. Ak by mal nejakú noblesu, mal by zvážiť zotrvanie vo vláde, s ktorou nie je stotožnený. Táto koalícia nemá žiadneho lídra, má len lídrov strán. Heger ako predseda vlády, sa osvedčil, ale nie je lídrom vlády. Keby viac dupol, možno by Kollár svoj postoj zvážil. Ale Igor Matovič nie je naklonený odchodu Borisa Kollára. Hľadá zdôvodnenia, má pre neho pochopenie... 

Vláda nevyvodila žiadnu zodpovednosť za 24 miliónov z pandemickej podpory, ktoré skončili na účtoch schránkových firiem. Jej hlavným lajtmotívom bol boj proti korupcii. Čo si o tom myslíte? Nemôže sa jej vrátiť tento laxný prístup?

Môže sa jej to vrátiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok