Aj paradajky môžete zamraziť. Najskôr však musíte s nimi urobiť túto jednu vec

TA3/zm
31.10.2021 10:00

Sezóna paradajok je tento rok vďaka peknému počasiu mimoriadne dlhá. Ak vám stále veľa plodov zostáva a nestíhate ich konzumovať, môžete ich aj zamraziť. Pri paradajkách je to pomerne netradičné, ale naozaj sa to dá.

Aj paradajky môžete zamraziť. Najskôr však musíte s nimi urobiť túto jednu vec
Pixabay

Myslíte si, že paradajky do mrazničky nepatria? Omyl, aj tieto červené plody dokážete týmto spôsobom uchovať na zimu. Nie je to však také jednoduché ako pri väčšine zeleniny a rajčiny musíte na mrazenie pripraviť.

Proces blanšírovania

Bola by veľká škoda, keby prebytky paradajok, ktoré ešte stále rastú a dozrievajú, skončili v bioodpade. Žiaľ, ich sezóna sa definitívne končí, a ak sa vám nedarí spotrebovať ich čerstvé alebo v podobe leča či domáceho pretlaku, máte ešte jednu možnosť. Na to, aby ste ich mohli mraziť, musia paradajky najskôr prejsť procesom blanšírovania.

Ide o úpravu zeleniny, ktorá sa najskôr chvíľu povarí a potom rýchlo schladí. Konkrétne paradajky by ste mali v spodnej časti narezať do tvaru písmena X a vložiť ich do vriacej osolenej vody len na dobu pol minúty. Preto je vhodné ponoriť ich do hrnca napríklad v kovovom sitku.

Majte pripravenú aj nádobu so studenou vodou aj s pár kockami ľadu a po 30 sekundách sem vylovené paradajky ponorte. Takto pripravené paradajky ľahko zbavíte šupky a môžete ju zamrazovať.

Mrazenie šťavy i plátkov

Ak vám blanšírované paradajky nie sú po chuti a hovoríte si, že takto upravené ich aj tak použijete do varenia, môžete mraziť aj zeleninu nakrájanú na menšie kúsky, z nej vyrobený pretlak alebo dokonca šťavu z paradajok. Všetky tri je vhodné pred mrazením aj posoliť, aby sa ešte lepšie zakonzervovali.

Nezabúdajte však na vhodné nádoby na uskladnenie. Mali by byť menšie, pretože pri jednom varení určite celú dávku nespotrebujete. Vhodné sú preto napríklad nádoby na ľad alebo aj plech či košíčky na muffiny.  

Témy: zelenina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok