Ovocie nestačí strčiť do mrazničky: Vďaka týmto trikom bude aj v zime ako čerstvé

TA3/zm
22.10.2021 08:00

Odkladáte ovocné prebytky zo záhrady do mrazničky? Je to druhý najčastejší spôsob jeho skladovania po zaváraní. Aby však ovocie nestratilo chuť a nezlepilo sa, naučte sa tieto mraziace triky.

Ovocie nestačí strčiť do mrazničky: Vďaka týmto trikom bude aj v zime ako čerstvé
Pexels/Marina Leonova

Jahody, maliny, černice, ríbezle. Malé bobuľové ovocie je ideálne na zamrazovanie. Takto skladované dobroty v zime akoby ste našli. Nie vždy ale chcete použiť celú várku, a tak sa vám bude hodiť jednoduchý grif, ako sa mrazené ovocie nezlepí.

Najskôr tácka

Mať každý maličký kúsok ovocia zamrazený oddelene tak, aby sa nezlepil s ostatnými, hoci je v jednom vrecúšku, chce trpezlivosť. Trik, ako to dosiahnete je veľmi jednoduchý, ale pracný. Umyté a osušené ovocie poukladajte na tácku a najskôr dajte ovocie na dve hodiny zamraziť týmto spôsobom. Až potom môžete kúsky zosypať do jedného vrecúška alebo nádoby a vložiť do mazničky pokojne i na pol roka.


Mrazené ovocie Pexels/Marina Leonova

Falošné zaváranie

Väčšie ovocie, spravidla zo stromov, napríklad hrušky, jablká či broskyne môžete na zimu uskladniť v mrazničke podobným spôsobom, ako keby ste zavárali. Ale je s tým oveľa menej roboty.

Umyté, odkôstkované a na drobno nakrájané ovocie pripravte do menších nádob alebo zaváraninových pohárov. Pripravte si cukrový nálev v pomere na liter vody pol kila cukru. Roztokom zalejte ovocie, ale nezatvárajte. Najskôr dajte zamraziť otvorené poháre, a až keď nálev zamrzne, môžete zaváraninové poháre alebo nádoby uzatvoriť. Opäť ide o uskladnenie, ktoré vydrží aj šesť mesiacov.


Strúhanie a mixovanie

Niektoré druhy ovocia je vhodné zamrazovať aj v inom, než len pokrájanom stave. Na mysli máme mixovanie alebo strúhanie, takže vznikne kaša alebo dreň pripomínajúca detskú výživu. Ideálne sú na to jablká i hrušky.

Ovocie ošúpte, nastrúhajte na väčšom strúhadle alebo rovno pomixujte v mixéri. Pridať môžete aj pár kvapiek citrónovej šťavy, ktorá okrem chuti bude pôsobiť aj konzervant. Do mraziacich boxov môžete vzniknutú zmes vkladať aj v uzatvárateľných vrecúškach, takže vám zaberú pomerne málo miesta.

Mrazenie ovocia Pexels/Dziana Hasanbekava

Predvarené s vínom

Pri jablkách a hruškách ešte ostaňme. Ak sa chystáte tieto plody zamraziť nie pre deti, ale povedzme za účelom pečenia alebo prípravy zimného punču, môžete skúsiť predvarenie ovocia spolu s vínom. Hoci sa alkohol pri varení vyparí, predsa len v ovocí ostane zaujímavý príchuť.

Po scedení a vychladnutí môžete jablká i hrušky klasicky zamraziť, len si radšej označte, ktoré balíčky boli s alkoholom...

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok